Pravna sigurnost u Brčko distriktu bolja nego u ostatku države

357
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Federalne vlade novoimenovanog predsjedavajućeg Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u području Brčkog ambasadora Johna Clinta Williamsona koji je došao u prvu posjetu BiH od preuzimanja ove funkcije.

Sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt BiH Bruce G. Berton.

Poželjevši Williamsonu uspješan angažman premijer Novalić je istakao važnost koju Brčko Distrikt BiH ima za Bosnu i Hercegovinu.

– Brčko je vrlo osjetljivo i važno pitanje za sve nas. Tu mi vidimo nukleus buduće reintegracije cijele Bosne i Hercegovine – rekao je federalni premijer, naglasivši pozitivno poslovno okruženje u Distriktu i to ilustrirao s više primjera uspješnih kompanija koje djeluju u njemu.

Ambasador Williamson je rekao kako je prilično upoznat sa situacijom na ovom području, jer je ovdje dolazio više puta od 1990. godine, i da treba gledati cjelokupan historijski kontekst u kojem se ono nalazi.

novalic-williamson-berton2

Posebno se interesirao za premijerovo viđenje sadašnjeg političkog i ekonomskog trenutka Bosne i Hercegovine.

– Mi u Federaciji bilježimo pozitivne iskorake u rastu ekonomije, ali još uvijek nismo potpuno zadovoljni. Za to nam trebaju strane investicije, a za njih treba stabilno poslovno i političko okruženje.

Nažalost, u javnosti još uvijek dominiraju političke teme koje koče ekonomiju i u tom smislu treba raditi na promjeni situacije – rekao je Novalić.

Izrazivši optimizam za budućnost kada je riječ o situaciji u Brčko Distriktu BiH, federalni premijer je istakao da je pravna sigurnost u njemu bolja nego u ostatku države i da u brojnim stvarima može biti primjer za stanje međusobnih odnosa i stvaranje uvjete za brži rast i napredak cijele Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara