menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Prednost vatrogasnim i vozilima hitne pomoći u odnosu na limuzine političara

Urednik | 1. Juna 2017.
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu podržali na jučerašnjoj sjednici negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o upravi koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Zakon je predviđao sankcije za odgovorne osobe u organima uprave ukoliko odbiju postupiti po zahtjevima PSBiH, a kazne za te osobe propisane su od 150 do 500 KM, ali nakon ovakvog glasanja poslanika obustavlja se zakonodavni postupak kada je ovaj zakon u pitanju.

U drugom krugu glasanja poslanici su prihvatili Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u prvom čitanju koje je također predložio Arnaut, a predviđaju da se osigura da pravo prvenstva imaju vozila hitne pomoći i vatrogasci nad vozilima pod pratnjom, što u sadašnjem zakonu nije slučaj.

U drugom krugu glasanja nije prihvaćen Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH kojim je, između ostaloga, trebala biti uvedena mogućnost restrukturiranja banaka i formiranja fonda za restrukturiranje banaka.

Prihvaćen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava te Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije za prošlu godinu kao i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija.

K znaju su primljeni dopisi šest bh. institucija čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim “mišljenjem s rezervom” i “mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta” u kojima je navedena realizacija preporuka Ureda za reviziju institucija BiH.

Radi se o ministarstvima vanjskih poslova, odbrane te komunikacija i prometa, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) i Državnoj regulatornoj agenciji za radijsku i nuklearnu sigurnost.

Prihvaćen je i Izvјеštај о finаnsiјskој rеviziјi Rаdiо-tеlеviziје Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2015. gоdinu kao i materijali Uprаvnоg оdbоrа BHRТ-а koji se tiču izvještaja o radu za prošlu godinu, ali programa rada za ovu godinu nije dobio podršku.

K znanju je primljena i Informacija o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija, materijal Pravobranilaštva BiH u kojoj stoji da se protiv BiH vode tri arbitražna postupka, a vrijednost tih sporova je oko 1,6 milijardi KM.

Uz ovu informaciju usvojen je zaključak poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmina Emrića kojim se traži i od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana Domu dostavi informaciju o arbitražnim postupcima koji se vode protiv BiH.

Na kraju sjednice je najavljeno da bi 14. juna trebale bi biti održane dvije sjednice od kojih je jedna tematska i tiče se stanja pravosuđa sa akcentom borbe protiv korupcije, a poslije nje bit će upriličena i redovna sjednica Predstavničkog doma.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset