Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Wigemark o Strategije proširenja EU

178
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je  šefa delegacije Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka koji ga je informirao o sadržaju Strategije proširenja Evropske unije za zapadni Balkan.

Ambasador Wigemark je rekao da će plan Strategije u Evropskom parlamentu danas prezentirati visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johanes Hahn. Dodao je da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost Evropske unije za proširenje na zemlje zapadnog Balkana.

Rekao je da će u akcijskom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja i da će ti projekti uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti sigurnosti i migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za zapadni Balkan te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

Naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama zapadnog Balkana da sa ispunjavanjem uslova imaju odmah mogućnost za pristupanje članstvu u Evropsku uniju. Ambasador Wigemark je najavio i dolazak predsjednika Evropske komisije Jeana Claudea Junckera krajem februara u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara