menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Predsjedništvo BiH danas o migrantskoj krizi, za Dodika “jalova priča”

Urednik | 11. Juna 2019.

U Sarajevu će danas biti održana hitna sjednicula Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.
Predajedavajući Predsjednjštva BiH Milorad Dodik navodi da bi to sve mogla biti “jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi po tom pitanju“.

Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

– Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana – rekao je Dodik.

Vojska na granici

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice. Prema tom prijedlogu, upotreba i razmještaj postrojbi Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Ovakvom zahtjevu se usprotivio Dodik poručivši da nikad nećr dati saglasnost da vojska izađe na granicu između RS i Srbije.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset