menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Predsjedništvo BiH usvojilo Strategiju vanjske politike 2018-2023. godina

Urednik | 13. Marta 2018.
Također, Predsjedništvo BiH je primilo je k znanju nacrt Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, te zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da nacrt Zakona uputi u zakonodavnu proceduru.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Makedonije dr. Gjorga Ivanova za sudjelovanje na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa, koji će se održati u Skoplju 27. i 28. aprila 2018. godine. Izaslanstvo BiH predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Rumunije o sukcesiji Bosne i Hercegovine bilateralnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Rumunije /Socijalističke Republike Rumunije na nivou države i vlade.

Donesena je Odluka o prihvatanju Ugovora o amandmanu i pristupanju na Ugovor o grantu od 15.2.2011. između Bosne i Hercegovine, Vodovoda i kanalizacije Bijeljina a.d. Općine Bijeljina, Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvitak za podršku projektu Bijeljina faza 2- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže i Odluka o prihvatanju Protokola 15 i 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Koreje.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) i Ravnateljstva za civilno zrakoplovstvo BiH, Agencije za civilno zrakoplovstvo bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Ravnateljstva za civilno zrakoplovstvo Republike Srbije, Glavnog ravnateljstva civilnog zrakoplovstva Republike Slovačke, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Mađarske i Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pristupanju Bosne i Hercegovine Izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalskog područja Mediterana – Barselonska konvencija.

Donesene su odluke o ratifikaciji:
– Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak
– Sporazuma o finansiranju Državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ravnateljstvo za evropske integracije Vijeća ministara BiH
– Nota sporazuma o donaciji opreme za sigurnosne provjere između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset