menu Naslovna chevron_right
BiHNekategorisanoVijesti

Predstavnički dom BiH: Hitna sjednica posvećena akcizama

Urednik | 5. Aprila 2017.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu trebalo bi da razmatra set zakona koji se odnosi na akcize. Vijeće ministara BiH uputilo je ove zakone u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Set zakona obuhvata Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakonskih rješenja. Njihovim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara na kojoj su ovi zakonski prijedlozi dobili podršku, kazao da su ministar Igor Crnadak i on glasali protiv, iako podržavaju reformski put BiH.

“Tražili smo u više navrata da se kroz ovaj novi namet od 15 feninga proizvede, ostvari ili obezbijedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici”, istaknuo je Šarović.

Dodao je da su i u razgovorima s MMF-om, a i s predstavnicima Vlade RS-a u više navrata tražili da se, ili uvede kategorija „plavog dizela“ ili na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark pozvao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da usvoji prijeko potrebne Zakone o akcizama i o osiguranju depozita u bankama.
Vigemark u saopštenju navodi da se radi o suštinskim reformama ne samo za Reformsku agendu, već i za sveukupni proces pristupanja EU.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH, također razmatra po hitnom postupku.

 

 

 

Izvor:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset