Predstavnički dom o Izmjenama Zakona o plaćama i naknadama

451

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Šemsudin Mehmedović.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je predloženi zakon kojim bi bili izjednačeni koeficijenti za obračun plaće za državne i policijske službenike, odnosno koeficijenti za obračun plaće za policijske službenike od čina „mlađi inspektor“ do čina“ glavni inspektor“ bili bi izjednačeni s koeficijentima državnih službenika od radnog mjesta „stručni saradnik“ do radnog mjesta „rukovodeći državni službenik“.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu poslanika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić zatražio je jučer na sjednici Kolegija tog doma da se sjednica zakazana za danas prolongira dok ne bude donesena zvanična odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Na pres-konferenciji Bosić je pojasnio da ne postoje demokratski uvjeti za održavanje sjednice, obrazlažući da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio na kršenje Ustava zbog odluke da se o toj reviziji presude po tužbi raspravlja na neformalnim sastancima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Šefik Džaferović je nakon sjednice proširenog Kolegija tog doma kazao da će sjednica Predstavničkog doma danas biti održana.

Dodao je da je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić tražio da se sjednica prolongira i da taj zahtjev nije prihvaćen.

Komentari

komentara