Preinačeno prvostepeno rješenje Suda BiH u ‘slučaju Mamić’

159
Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine preinačilo je prvostepeno Rješenje ovog suda od 15. juna na način da se odbija zahtjev Republike Hrvatske za određivanje pritvora prema Zdravku Mamiću po osnovu međunarodne difuzne potjernice od 12. juna.

– Istovremeno, u Rješenju se konstatira da će eventualna odluka o ispunjenju zakonskih pretpostavki za izručenje potraživanog (Zdravka Mamića) biti donesena po eventualnom prijemu molbe za njegovo izručenje države-moliteljice, odnosno Republike Hrvatske – kazao je za Fenu Mamićev advokat Zdravko Rajić.

Naime, radi se o postupku po međunarodnoj potjernici, i novonastala situacija ostavlja mogućnost da Sud BiH ponovno odlučuje po, eventualnom, prijemu molbe R Hrvatske.

Bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo je, uoči izricanja prvostepene presude pred Županijskim sudom u Osijeku kojom je osuđen nepravomoćno na šest i po godina zatvora, prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa. Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice, ali je njegovo izručenje odbijeno.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara