Preminuo Božidar Boki Milošević

206

Poznati srbijanski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je sinoć u bolnici u Beogradu u 87. godini.

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS, profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi od 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna.

Za mnoge si bio umjetnik, za nas “samo” naš tata – objavila je na svom Facebook profilu povodom smrti oca Bokijeva kćerka, Gordana Jovićević.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno djelo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodijelilo Udruženje za njegovanje tradicije i očuvanje baštine Niša.

Odlazeći često u Leskovac kod rođaka po majci slušao sam taj melos, veoma jedinstven i specifičan, i tako zavolio klarinet i zvuk koji njime proizvodim. Svirao sam na početku oko šest godina violinu, a od 1947. ne razdvajam se od klarineta. Ako istinski želite da naučite da svirate, za jedan instrument potrebna su dva života- pričao je novinarima Božidar Boki Milošević.

Za njim je ostalo četvoro djece, od kojih se troje uspješno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a kćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

 

 

Izvor:avaz.ba

Komentari

komentara