menu Naslovna chevron_right
Film/TVIzdvojenoMagazin

Preminuo Nebojša Glogovac

Urednik | 9. Februara 2018.

Glumac Nebojša Glogovac (48) preminuo je jutros u Institutu za onkologiju u Beogradu, javili su srpski mediji.

Glogovac je prije 10 dana hitno primljen u Institut za onkologiju. Tada su mediji pisali da je čuveni glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

On je već dvije decenije jedan od najboljih srpskih glumaca, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su u klasi bili i Sergej Trifunović, Nataša Ninković i Vojin Ćetković.

Glogovac se na filmu prvi put pojavio u ulozi Fadila, vojnika JNA, u ratnoj drami Bore Draškovića „Vukovar, jedna priča“ (1994). Prvu glavnu ulogu dobio je u filmu reditelja Gorčina Stojanovića „Ubistvo s predumišljajem“ (1995), u kom je tumačio lik Bogdana,Srbina iz Hrvatske ranjenog na ratištu u Hrvatskoj. Za ovu ulogu dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu Car Konstantin na Filsmkom festivalu u Nišu.

Veliku popularnost stekao je ulogom Zlatka Gavrilovića, u seriji “Porodično blago” (1998-2001).

Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima “Bure baruta”, Nebeska udica”, “Munje”, “Kad porastem biću kengur”, “Klopka”, “Hadersfild”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Krugovi”, “Do koske”, “Enklava”, “Ustav Republike Hrvatske”…

Igrao je i u serijama “Moj rođak sa sela”, “Vratiće se rode”, “Vojna akademija”, “Ubice mog oca”…

Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su Zlatna arena, nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Bio je oženjen i imao je troje djece.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset