Pretresi na 18 lokacija, privedeno sedam osoba

688

Sedam osoba pozvano je u službene prostorije Agencije za istrage i zaštitu BiH, gdje će biti saslušane u svojstvu osumnjičenih u akciji Kurir, usmjerenu na otkrivanje nezakonitog poslovanja kineskih državljana i iznošenja novca van BiH. Akcija koju od jutros provode pripadnici SIPA- e i UIO na 18 lokacija još je u toku.

Pretresi objekata vrše se na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta. Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela poreska utaja i pranje novca. Za ova krivična djela osumnjičeno je devet fizičkih lica kineskih državljana i više pravnih lica.

Prema dosadašnjim rezultatima, sumnja se da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 miliona eura. Aktivnosti na terenu su toku, izuzima se dokumentacija i oprema, a tek po okončanju svih istražnih radnji moći će se govoriti o konačnim iznosima za koje se sumnja da je oštećen Budžet BiH.

Ispred UIO u aktivnostima na terenu učestvuju 42 službenika iz svih regionalnih centra i to iz Odsjeka za provođenje propisa i odsjeka za poreze. Službenici UIO će započeti danas, a dovršiti u narednim danima potpune kontrole obveznika koji su predmet današnje akcije, te će se tek po okončanju svih kontrola znati koja količina robe je prometovana „na crno“i za koji iznos precizno je oštećen Budžet BiH.

Podsjećamo akcija kodnog naziva ,,Kurir“ počela je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezanim preduzećima i pravnim osobama, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritoriju Republike Hrvatske te dalje u inostranstvo, prenosi BHRT.

 

 

(A,H)

Komentari

komentara