menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Prijedlog o novom nazivu Makedonije dobio i albansku verziju

Urednik | 22. Maja 2018.

Prijedlog za rješenje spora Skoplja i Atine oko naziva Makedonije dobio je i albansku verziju – Republika Ilindenska Makedonija na albanskom bi glasila “Ilindita”.

Zamjenik premijera Makedonije Bujar Osmani smatra da ova verzija “fonetički i gramatički zvuči albanski”. Lingvisti smatraju da je albanska verzija “jezički besmislena”, prenosi RTS.

“Cijeli ovaj proces je proizvod kompromisa u kom svako treba da se nađe i popusti. Smatram da ovo rješenje to jest albanska verzija imena objašnjava koncept zajedničke borbe Albanaca i Makedonaca za zajedničku državu prije 115 godina, reflektovane preko Ilindenskog ustanka. Fonetički i gramatički zvuči albanski, što zadovoljava osnovne zahtjeve i principe cijelog procesa”, rekao je Osmani skopskoj televiziji Telma.

Makedonski premijer Zoran Zaev je, posle sastanka sa liderima političkih stranaka u Skoplju, rekao da se zalaže za rješenje “Republika Ilindenska Makedonija”, a taj predlog je preveo i na albanski jezik “Republika Ilinditase e Maqedonisë”.

Osmani je, odgovarajući na primjedbe albanskih lingvista u Makedoniji da je ovakav prevod jezički besmislen, rekao da su takvi komentari “dio mentaliteta”, te da je jasno da ime države treba da bude na makedonskom jeziku, uz albanski prevod.

“Ilindita” na albanskom znači Ilindenski ustanak, rekao je Osmani, navodeći da je samo dio imena preveden na albanski.

Albanski lingvisti smatraju da je termin “Ilindita” besmislen i u suprotnosti sa gramatikom albanskog jezika.

Sudbina prijedloga “Republika Ilindenska Makedonija”, koju je Zaev glasno podržao tokom samita u Sofiji, nije poznata, prije svega zbog otpora grčke opozicije, koja nije zadovoljna tim terminom.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obje strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj, održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv “Republika Makedonija” i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset