menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Prilagođeni SSP stupa na snagu – Proizvođači hrane nezadovoljni!

Urednik | 1. Februara 2017.

Danas stupa na snagu prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i BiH, a proizvođači hrane u našoj zemlji upozoravaju da će zbog toga imati velike štete, te da čak proizvodnja hrane u BiH dolazi u pitanje.

Sporazum je prošle godine potpisan i pored protivljenja poljoprivrednika i stočara, koji su bili spremni i na razne vrste protesta, ukoliko domaća proizvodnja bude trpila zbog uvoza strane robe.

Sporazum je potpisan tek nakon što je Vlada Njemačke prihvatila da nadoknadi štetu koju će pretrpjeti poljoprivrednici, a početkom ove godine je saopćeno da od te najavljene pomoći neće biti ništa.

Ovakav ishod situacije ponovo aktuelizira mogućnost izlaska poljoprtivrednika na ulice. Oni tvrde da će, bez pomoći, štete biti milionske, a nisu isključene blokade puteva, te druge vrste otpora štetnom sporazumu, prema mišljenju proizvođača hrane.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju značajno je za BiH jer se tim sporazumom potvrđuje državi potpisnici status pridruženog člana i status potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset