menu Naslovna chevron_right
Lifestyle

Prirodni lijekovi protiv nesanice

Urednik | 20. Avgusta 2017.

Mnogi su oduvijek imali problem sa spavanjem. Zahvaljujući pomoći moderne medicine, ali i tradicionalnog načina liječenja moguće je riješiti problem sna.

Slijede korisni prirodni lijekovi protiv nesanice nakon kojih će sve biti lakše.

Želite li postići dobru kvalitetu sna i pritom se odmoriti te skupiti dovoljno energije za novi radni dan, dobro je znati koje je najbolje vrijeme za spavanje. Jednom kada se otkrije način osluškivanja vlastitog tijela, svatko od nas će imati priliku prepoznati kada je došlo vrijeme za odmor. Bilo bi dobro da to bude i vrijeme kad ćete odlaziti u krevet.

Mozak noću i danju radi u razmacima od 90 minuta, s periodima jače mentalne aktivnosti koji se izmjenjuju s trenucima odmaranja, tokom kojih je koncentracija u laganom padu pa je lakše zaspati.

Da bi mogli zaspati bez pomoći lijekova koji bi naknadno mogli uzrokovati štetne posljedice za jetru, dobro je saznati koji su najbolji prirodni lijekovi protiv nesanice.

Hmelj

Postoji nekoliko načina kako se mogu iskoristiti sušeni cvjetovi hmelja. Pored toga što s njima možete napuniti svoj jastuk, od njih je moguće napraviti i ljekovitu smjesu. Potrebno je 8 g cvjetova preliti litrom vruće vode, procijediti i nakon toga popiti. Ljekovita otopina se isto tako može dodati u vodu u kojoj se kupate.

Valerijana

Valerijana je lijek protiv nesanice o čijim je prednostima govorio i Hipokrat, koji je pacijentima savjetovao korijen valerijane kako bi riješili problem nekvalitetnog sna.

Magnolija

Kora stabla magnolije u mnogim se zemljama liječi kada se želi ublažiti nesanica kao i osjećaj tjeskobe. Magnolija je odličan prirodni lijek koji će pomoći popraviti kvalitetu sna zahvaljujući honokiolu i magnololu, supstancama koje pomažu smanjiti proizvodnju hormona stresa. Ekstrakt magnolije možete nabaviti u obliku kapsule u svim prodavnicama zdrave prehrane.

Lavanda

Lavanda je još jedna biljka o čijoj se ljekovitosti priča već duže vrijeme. Još je u vrijeme starog Rima pomagala ublažiti brojna stresna stanja. Kako bi iskoristili njezine blagodati potrebno je zagrijati vodu te namakati dva cvijeta lavande. Smjesu potom procijedite i popijete prije spavanja.

Kvaliteta spavanja može biti povezana i s brojnim dijetama. Ako želite izgubiti nekoliko kilograma, potrebno je odlučiti se za dijete koje se oslanjaju na niskokaloričnim ugljikohidratima. Za razliku od njih proteinske dijete ne uzrokuju samo noćne more nego i loš san.

savjetnica.com/radio krajina

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset