Prisluškivani razgovor Arkana i Legije iz 1992: O padu Sarajeva, o Juki, o Mladiću…

847

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas će objaviti pravomoćnu presudu nekadašnjim dužnosnicima srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Podsjećamo vas da su obojica 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ako ste zaboravili, njima se na teret stavljalo slanje Crvenih beretki, „škorpiona“, „arkanovih tigrova“, „knindži“, „belih orlova, „šešeljevaca“…

Tim povodom, donosimo vam i presretnuti razgovor dvojice njihovih podanika, Milorada Ulemeka Legije i Željka Ražnatovića Arkana, koji se dogodio u maju 1992. Arkan i Legija bili su bliski prijatelji.

Legija od Arkana traži helikopter da se sa svojom jedinicom vrati u Beograd, ali Arkan ne može „locirati te smradove“, a onda se Legija žali kako su u Bosni sve „ratni profiteri“ i da ne mogu ništa napraviti:

„Gledaju nas ovde k'o da smo pali s neba.“

Legija potom govori kako „ima taj Mladić koji je došao“ te da se tog dana svađao s njim zbog jedne kolone izbjeglica. Žali se Ulemek i kako ga ne poštuju te kako žele da ga hapse.

„A, ima i taj Karadžić, oni pregovaraju s muslimanima, je*o te“, nastavlja Legija, a Arkan komentira „znači, opet izdaja“.

Spominju i Juku (Jusufa Prazinu, op. a.), te se Legija žali kako “nikako da uspije taj napad, ta ofanziva da padne Sarajevo”.

Razgovor počinje na 0:50:

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara