menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Priština: Sankcije Energetske zajednice za BiH?

Urednik | 14. Decembra 2017.
Vijeće ministara Energetske zajednice danas bi, na sastanku u Prištini, moglo razmatrati zahtjev za novim kaznenim mjerama protiv BiH zbog neusvajanja zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Bosna i Hercegovina je duže vrijeme upozoravana da mora djelovati kako bi izbjegla sankcije, a organizirani su brojni sastanci usmjereni na prevladavanje zastoja u donošenju zakona o regulatoru električne energije i gasa u BiH.

Na jednom od sastanaka dogovoren je da nacrt državnog Zakona o tržištu električne energije i regulatora, koji predviđa i određena minimalna ovlaštenja državne regulatorne vlasti na području plina, a u tom rješenju su ugrađene sve detaljne primjedbe i zabrinutosti oba entiteta.

Federacija Bosne i Hercegovine zatražila je potom dodatnu potvrdu od Evropske komisije o usklađenosti ovog zakonskog rješenja sa Trećim energetskim paketom.

U međuvremenu, Vlada Republike Srpske je utvrdila svoj prijedlog Zakona o gasu. Ovim zakonom uređuje se način organiziranja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u sektoru prirodnog gasa, uvjeti za uredno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom, kao i mnogo toga što je ustvari trebalo biti obuhvaćeno zakonom na nivou države.

Ovakav razvoj situacije nije ono što su očekivali u Energetskoj zajednici, pa su sankcije za BiH nešto što je danas realno očekivati. Eventualno, jedno od prelaznih rješenja moglo bi biti da se Bosni i Hercegovini da još jedan rok do koga bi trebalo da entiteti utvrde zakonsko rješenje koje bi bilo doneseno na nivou države, a koje bi istovremeno bilo prihvatljivo u oba bh. entiteta.

(BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset