Prištini oduzeto pravo glasa na zasjedanju Svjetske carinske organizacije

290

Članstvo Kosova suspendovano je na zahtjev Srbije do sljedećeg zasjedanja.

Na zasjedanju Svjetske carinske organizacije (SCO) u Briselu o pitanju pristupanja Kosova toj organizaciji, Prištini je u subotu oduzeto pravo glasa i to pitanje suspendovano je do daljeg, prenijela je Srna.

Članstvo Kosova suspendovano je na zahtjev Srbije do sljedećeg zasjedanja.  Vanredna sjednica Savjeta zakazana je za kraj ove godine, a predloženo je formiranje radne grupe koja će u međuvremenu da razmotri slučaj  Kosova i predloži Savjetu rješenje za budući status.

Do tada važi odluka iz 2012. godine da je prijem Kosova u Svjetsku carinsku organizaciju preuranjen.

Iz Ministarstva naglašavaju da su zajedno sa Kancelarijom Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Upravom carine radili na osporavanju nelegitimnog pokušaja primanja Kosova u Svjetsku carinsku organizaciju.

To je urađeno nakon što je Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat Svjetske carinske organizacije, suprotno odluci Savjeta organizacije iz 2012. da je “prijem Kosova preuranjen do daljeg” pokušali da prime Kosovo u ovu instituciju.

Depozitar konvencije i Sekretarijat Svjetske carinske organizacije pokušali su da stave na glasanje, uz protest Srbije i još dvadesetak zemalja, raspravu o prijemu Kosova na dnevni red današnjeg zasjedanja ovog Savjeta u Briselu, prenosi Srna.

Komentari

komentara