Privrednici na sastanku sa premijerom FBiH: Kako do boljeg poslovnog okruženja?

486

U Tuzli je danas održan radni sastanak privrednika iz Tuzlanskog kantona sa premijerom Federacije BiH i rukovodiocima lokalnih zajednica.

Privrednici smatraju da samo zajedničkim snagama, njih i vlasti može doći do bržeg razvoja, kako firmi tako i privrede općenito. Traže od nadležnih da se više radi na zakonskoj regulativi koja će biti povovljnija po njih i domaće kompanije. To se prvenstveno odnosi na zakone koje donosi federalni nivo, a koji otežavaju rad, stoga ih je potrebno dorađivati ili mijenjati. Takav je Zakon o doprinosima.

”Ima puno tih problema, međutim tražit ćemo što je najbolje rješenje. Najvažnije je, da je bilo razumijevanja od premijera da dođe u Tuzlu, da nas posjeti i da razgovara s nama. To je ključno za nas poslodavce. Ipak nas poštuju”, kaže Mensur Alić, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca TK.

Predstavnici Federacije obećavaju da će u narednom periodu više posvetiti pažnje privrednicima, odnosno češće razgovarati s njima i tako vidjeti koji su to problemi s kojima se suočavaju, kako bi se pronalazilo adekvatno rješenje. Sve u cilju stvaranja što boljeg poslovnog okruženja i klime na ovim prostorima.

”Moramo voditi računa da kroz krojenje zakona koji se tiču poslodavaca, a oni su obično vezani za novac i punjenje budžeta vanbudžetskih fondova, ni u kom slučaju ne smijemo ugroziti vanbudžetske fondove i to ostavlja traga ili mogućnost nezadovoljstva poslodavaca zašto radikalnije ne možemo krenuti u preinake koje znače sniženje tih troškova”, ističe Fadil Novalić, premijer FBiH.

Kako kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle bitno je stvaranje uslova za razvoj privrede, svi mogući poticaji za proizvodnju.

”Važno je da se otklone prepreke ako neka firma želi spasiti ranijom lošom privatizacijom propalu firmu, kako bi se pomoglo i radnicima i proizvodnji”, navodi on.

Veliku ulogu u samoj privredi i razvoju Tuzlanskog kantona i Federacije BiH ima energetski sektor. U prošloj godini, Elektroprivreda BiH bilježi i više nego dobre rezultate. Proizvedeno je više za 450 hiljada tona uglja u odnosu na godinu prije. Ono što je bitno je i to da rudnici u Federaciji ne pokazuju gubitke kakvi su bili u ranijim godinama. U ovoj godini očekivanja su da svi rudnici, izuzev Rudnika Zenica posluju pozitivno. Centralno pitanje energetskog sektora u Tuzli je izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani.

”Proveli smo svu dokumentaciju i u narednim mjesecima očekujemo podršku Vlade i Parlamenta FBiH. Mislimo da Blok 7 nema alternativu i da je blok sa najboljim ekonomskim i ekološkim parametrima i da će zamijeniti postojeće blokove kada će onda zbog toga zrak u Tuzli puno primjereniji”, kaže Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Iz Udruženja poslodavaca TK kažu da će ovakve sastanke održavati i u narednom periodu, kako bi se zajednički išlo u promjene i reforme, a koje će imati koristi za sve poslodavce, a samim tim i za građane.

Komentari

komentara