menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Procjena izlaska birača na predstojeće opće izbore u FBiH ispod 50 posto

Urednik | 3. Oktobra 2018.

Kako trenutno izgleda distribucija odgovora na pitanje o izlasku birača na predstojeće opće izbore desiti će se pad odziva u usporedbi sa 2014., a pogotovo s izborima 2010. godine, rezultati su istraživanja koje je obavio Valicon.

Na osnovu kontinuiranog istraživanja koje provodi kompanija Valicon u FBiH najvjerovatnije će izlaznost na izborima 2018. godine biti ispod 50 posto, dok ona, zbog neizvjesnosti izlaska u lijevom krugu birača, u pesimističnom scenariju ide bliže 40 nego 50. Razlozi drugim dijelom leže u činjenici da je veliki broj onih birača koji još uvijek nisu odlučili koga će birati. U ovom slučaju to je gotovo jedna petina manje od izbora 2014. godine. Može se zaključiti da BiH ne odstupa od generalnog trenda u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, ali i u zemljama nekadašnjeg Varšavskog bloka – u većini njih učešće na izborima je u negativnom trendu.

Na kraju treba spomenuti i to da javne objave prognoza mogu utjecati i na izlaznost i na sam rezultat. To je jedan od razloga što sve više prognoza u različitim zemljama na kraju “ispadnu kao pogrešne”. Drugi razlozi kriju se u fenomenu tzv. društveno nepoželjnih odgovora u anketama – situacija u kojoj anketirana osoba ne želi “priznati” za koga će ustvari glasati, ali i u tzv. taktičnom glasanju, situacija u kojoj birač daje svoj glas na izborima nekom samo zato da druga stranka ne bi pobjedila i/ili jer njegov prvi odabir ne može biti pobjednik.

Odlučivanje u posljednjim danima u ovakvim slučajevima dodatno komplicira prognoze izlaznosti – u BiH je na izborima 2014. godine 30 posto birača u posljednjoj sedmici kampanje odlučilo koga bira – pa tako mogu u posljednji trenutak odlučiti da ne izađu.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset