menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Prodaja TTU u septembru: Penzija, biro ili radno mjesto?

Urednik | 19. Jula 2016.

Septembar je mjesec koji je danas potcrtan radnicima Tvornice transportnih uređaja Tuzla, kao mjesec u kojem bi trakavica oko prodaje ove tuzlanske firme napokon trebala biti gotova. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Rudnik Banovići i dalje su zainteresovani za formiranje novog privrednog društva koje bi trebalo kupiti dio tvornice i ponovo pokrenuti proizvodnju, no dok su ispoštovane sve pravno – tehničko- formalne norme, sa početna 22 miliona maraka, cijena tvornice spala je na 11, a sudeći po proceduri i slobodnoj prodaji koja se uskoro očekuje, TTU bi trebao biti prodat tek za šest miliona KM. No, taj novac značit će ponovo pokretanje proizvodnje, ali ne i uvezivanje staža za sve radnike, jer dugovanja za staž daleko premašuju tih šest miliona. No premijer kantona tvrdi da nijedan radnik neće ostati nezbrinut.

„Što se tiče uvezivanja radnog staža, u toku je izrada Zakon o uvezivanju radnog staža koji će sigurno do kraja godine ugledati svjetlost dana, na drugoj strani iz stečajne mase jednom djelu radnika će se uvezati radni staž, a ono što ne mogne iz stečajne mase, Vlada kantona će i dalje kao što je to i do sada činila, uvezati staž radnicima“, tvrdi Bego Gutić, premijer TK

Prema najavama i Eleboratu koji je napravljen, početni broj radnika koji bi trebao biti angažovan u novoj firmi u vlasništvu Rudnika i Elektroprivrede na žalost mnogo je manji od 150 koliko je obećano radnicima da će ih biti zaposleno, kada tvornica ponovo pokrene svoje pogone.

„Početni broj radnika koji bi trebao biti angažiran u TTU je oko 70, a nakon toga očekuje se proširivanje aktivnosti ovog privrednog društva, da se broj radnika poveća i mi očekujemo da će ta nova kompanija moći uspjeti, moći apsorbovati sve ove radnike koji su ostali bez posla u procesu stečaja“, tvrdi Gutić.

Koliko su radnici bili zadovoljni posjetom kantonalnog premijera i resornog ministra, jer kažu da su dobili odgovore na sva pitanja koja su postavili, a koja ih mjesecima muče,  toliko su bili ogorčeni jer ih je federalni premijer, kako kažu opet iznevjerio. Nije se pojavio ni na današnji poziv koji su mu dostavili, baš kao ni na jedan drugi u proteklih nekoliko mjeseci, a upravo u njega upiru prstom.

„To je sve obećanje, mi nemamo još ništa napismeno, a tražili smo napismeno od federalnog premijera, koji je sve to obećao, i on je ovdje bio predsjendnik nadzornog odbora prije ovih dešavanja u TTU i nije našao za shodno da dođe da nam odgovori na pitanja, a toliko puta smo ga zvali“, kategoričan je Mehmed Gutić, predsjednik sindikata radnika TTU Tuzla

Negodovali su i kada su saznali broj radnika koji bi trebao biti zaposlen, jer 150 radnika koji bi trebali biti vraćeni na radna mjesta brojka je koju nisu sami izmislili, a zahtjev za vraćanje tačno toliko radnika na posao, proizašao je upravo iz obećanja federalne Vlade, još prošle godine. Od tih zahtjeva odustati neće.

No, koliko god glasno zahtjevali, koliko god se često okupljali i prijetili, sudbina im i dalje ostaje neizvjesna. Varani i potkradani godinama, i pored sveg cinizma i skepticizma, ne mogu, a da se ne nadaju. Tek toliko da će ponovo početi raditi. Tek toliko da će uskoro otići u penziju. Ako ne u septembru, onda bar u oktobru.

(RTV SLON)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset