menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVrijeme

Prognoza AccuWeathera: Evropu očekuje pakleno ljeto, na Balkanu moguće poplave

Urednik | 17. Maja 2018.
Tokom ljetnih mjeseci u zapadnoj i srednjoj Evropi očekuje se dug period velikih vrućina te tako postoji opasnost od požara u Francuskoj, Njemačkoj i sjeveru Italije. Najviše temperature zraka će u tim periodima prelaziti 32 stepeni Celzijusa u Toulouseu i Lyonu u Francuskoj, Milanu i Firenci u Italiji te u Frankfurtu i Berlinu u Njemačkoj.

Najekstremnije vrućine očekuju se na jugu Francuske i sjeveru Italije gdje će najviše temperature iznositi 38 stepeni.

“Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog vala kasnije tokom ljeta, u augustu, koji bi mogao biti iznimno opasan za starije i mlađe osobe. Druga opasnost bit će i loš kvalitet zraka koji će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravlja”, rekao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert

Kao posljedica velikih vrućina na ovim područjima se očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosječna količina padavina, ovom području prijete i povremene snažne oluje praćene grmljavinom.

Snažne oluje u Poljskoj, Češkoj i Bjelorusiji

Dok će srednju i zapadnu Evropu zadesiti samo povremene snažne oluje, istočnu Evropu očekuje niz opasnih i razarajućih oluja tokom cijelog ljeta.

Kombinacija natprosječno visokih temperatura i vlažnog zraka koji će dolaziti s Mediterana, izazvat će snažno nevrijeme na području istočne Poljske i Češke pa sve do Bjelorusije.

“Najveći broj oluja će biti u poslijepodnevnim i večernjim satima”, istakao je Roys.

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Wroclawu i Varšavi te Minsku. Ove oluje pratit će orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do nastajanja tornada.

Razorne oluje prijete Minhenu i Dresdenu u Njemačkoj, Beču u Austriji i Vilniusu u Litvaniji.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava na Balkanu i jugu Italije

Veći dio Evrope može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenom.

Uz mogućnost čestog nevremena, najveća opasnost će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije bit će pogođena velikim nevremenom koji može izazvati poplave opasne po život, upozorava AccuWeather.

Na ovim će područjima duži vremenski period padati obilna kiša koja će trajati danima.

Toplo i suho ljeto od Velike Britanije do Belgije i Holandije

Toplo i sušno vrijeme obilježit će ljeto u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Valovi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sjever Italije. Iako će toplo vrijeme dugo trajati ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

“Ovo će ljeto biti jedno od tri najtoplija u zadnjih 10 godina na ovom području”, rekao je meteorolog Roys.

Suša od Ukrajine do Balkanskog poluotoka

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do sjevernog Balkana. Nakon kišovitog marta, uslijedio je sušni aprl i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dijela ljeta.

“Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama”, upozorava AccuWeather.

U nekim dijelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju valovi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog ljeta.

“Normalno” ljeto u Španiji i Portugalu

Iako će na području Španije i Portugala biti vrućih dana, ovo će ljeto biti “normalnije” nego prethodnih godina, kada su to područje pogodile velike vrućine.

Očekuje se i natprosječna količina padavina, što bi trebalo spriječiti pojavu velikih požara.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset