Prokleta ljepota Rite Hejvort: Donijela joj sve osim sreće

277

Od rođenja slavne glumačke dive Rite Hejvort prošlo je tačno 99 godina. Bila je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Holivuda, ujedno i najdraža plesna partnerka Fredu Asteru i prva glumica koja je postala princeza u stvarnom životu, piše Zadovoljna.hr.

Rita Hejvort rođena je 17. oktobra 1918. godine kao Margarita Karmen Kanzino. Otac joj je bio Španac, a majka Amerikanka. Kako bi njeno mješovito porijeklo ostalo prikriveno i kako bi dobijala bolje uloge, na nagovor tadašnjeg supruga Edvarda Džadsona i Harija Kona, predsjednika filmskog studija Columbia Pictures, Rita je uzela djevojačko prezime majke i ofarbala svoju crnu kosu u prepoznatljivu crvenu nijansu.

Tokom 1940-ih bila je jedna od najvećih holivudskih zvijezda, a tadašnje uloge taj status su zapečatile zauvijek. Tako se ona i danas smatra jednom od najvećih i najljepših glumačkih diva svih vremena.

Veliki dio djetinjstva provela je plešući jer su joj roditelji bili plesači, a svoju glumačku karijeru započela je sredinom 1930-ih. Najpoznatiji filmovi i mjuzikli u kojima je glumila su Đilda, Dama iz Šangaja, Prijatelj Džoi, Nikad se nećeš obogatiti i Djevojka s naslovnice.

Sa slavnim Fredom Asteom glumila je dva puta i upravo ona mu je bila najdraža plesna partnerka. Neki od njenih drugih glumačkih partnera bili su legendarni Frenk Sinatra, Džin Keli, Džon Vejn, Gari Kuper, Robert Mičam i Džek Lemon.

Nesrećna u ljubavi

Rita se pet puta udavala i isto toliko puta je prošla kroz razvod. Kada je imala 18 godina, udala se za prvog supruga, Edvarda Džadsona. Brak je propao nakon pet godina, a ona je bila ta koja je željela razvod, jer su provodili puno vremena odvojeni, a on je znao da bude vrlo okrutan.

Godinu i po dana kasnije, ušla je u brak sa Orsonom Velsom. Niko nije znao za njihovo vjenčanje sve dok ga nije najavila dan prije ceremonije. Zajedno su imali ćerku Rebeku, ali brak je potrajao svega nekoliko godina. Hejvort je Velsa smatrala ljubavlju svog života.

Rita se 27. maja 1949. godine udala za princa Ali Kana. Zanimljivo je da je ona zapravo bila prva glumica koja je postala princeza, a ne Grejs Keli.

Kan i ona postali su roditelji ćerke Jasmin, ali i ovaj brak trajao je kratko, a princ je isto bio vrlo okrutan i zao prema njoj.

Sredinom 1950-ih, Rita se udala za pjevača Dika Hejmsa. Brak je potrajao dvije godine, a ona ga je čitavo vrijeme izdržavala jer je bio u velikim dugovima. Njen posljednji suprug bio je filmski producent Džejms Hil, ali zbog njegove nepredvidljive i nasilne naravi, taj je brak okončan 1961. godine.

“Zapravo, ja sam dobra i nježna osoba, ali me privlače zle ličnosti”, rekla je Rita jednom prilikom.

Poznato je i da je Rita preživljavala nasilje i u ranom djetinjstvu, kao i da ju je otac silovao.

Svoju glumačku karijeru Rita Hejvort završila je 1972. godine, a do tada je iza sebe imala više od 60 uloga. Petnaest godina kasnije preminula je u 68. godini, od Alchajmerove bolesti.

Komentari

komentara