Propao pokušaj vlasti da skupljim gorivom finansira izgradnju autoputa!

472

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim je bilo predviđeno povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim bi bilo osigurano dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Vlast bila za povećanje akciza, opozicija protiv

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) je tokom rasprave kazao da su akcize potrebne BiH za izgradnju autoputeva, jer „nema izgradnje autoputeva ukoliko mi ne usvojimo ova zakonska rješenja“.

Prema njegovim riječima, zbog toga bi bilo jako loše da ovaj zakon bude odbijen u parlamentarnoj proceduri.

“Pozivam vas da danas odbijemo negativno mišljenje Komisije i ovo ponovno vratimo u Komisiju, damo šansu još jednom komisiji i Vijeću ministara da se iznađe odgovarajuće rješenje i da ovaj parlament usvoji ovaj zakon”, kazao je Džaferović.

Opozicija protiv poskupljenja goriva

Poslanica Dušanka Majkić (SNSD) je predložila da poslanici glasaju protiv predloženog zakona i da traže da Vijeće ministara dostavi verziju zakona koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Poslanik Damir Bećirović (DF) je pozvao kolege da podrže negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet i da ne podrže predloženi zakon.

On smatra da je ovo zakon „koji će dodatno uništiti privredne subjekte i osiromašiti građane BiH“.

“Tek kada dođe do istinskog i sistemskog obračuna sa korupcijom i kriminalom u institucijama BiH ovakvi zakoni mogu biti usvojeni”, kazao je Bećirović.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) smatra da bi bilo dobro da u parlamentu imaju transparentnu informaciju, a i raspravu o tome šta ovo poskupljenje znači za sve ostalo u državi.

“Znate da se sve cijene vežu, između ostalog, za cijenu goriva i vrlo smo svjesni toga da kada rastu cijene goriva, sve poskupljuju. Kada gorivo pojeftinjuje ništa ne pojeftinjuje nego ostaje na onom ranijem nivou. Imamo li ikakav alat, između ostalog, da utičemo na to”, upitao je Magazinović.

Bevanda: Ni fening ne ide u budžet

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se poslanicima nakon obavljene rasprave, kazao da je ovim zakonom i njegova dva popratna zakona definirano da ni fening ne ide u budžete bilo kog nivoa vlasti.

Prema njegovim riječima, akcize koje se ubiru za autoceste i ceste idu i namjenski su prihod oba entitetska preduzeća i preduzeća Distrikta Brčko za autoceste, a pet feninga je predviđeno za ceste.

“Ukoliko se akcize na gorivo usvoje, bit će ubrano ukupno 819 miliona i to je povećanje za nekih 300 miliona u odnosu na postojeće stanje”, kazao je ministar Bevanda.

Bez rasprave usvojen Prijedlog zakona o obilježavanju oružja

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je u drugom čitanju Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom “E” čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Radi se o svojevrsnoj potvrdi određene usklađenosti sa pravnim nasljeđem EU u ovoj oblasti .

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućiće lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te osigurati čvršću saradnju sa drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

U drugom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, predlagača Vijeća ministara BiH, takođe bez rasprave.

U prvom čitanju prošli su i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Usvojen je i Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u BiH.

 

Različiti stavovi o totalitarnim i autoritarnim režimima

Inicijativa poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića za razmatranje tačke “Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ izazvala je raspravu njih dvojice sa poslanikom SDP-a Denisom Bećirovićem o suštini tog prijedloga.

Kožul i Lovrinović tvrde da bi se usvajanjem ove inicijative pokazao odnos BiH prema evropskim aktima i Deklaraciji Evropskog parlamenta kojom je 23. avgust proglašen danom sjećanja na žrtve nacizma i staljinizma.

Bećirović smatra da se ovom inicijativom pokušavaju izjednačiti antifašizam i fašizam.

 

(BHRT)

Komentari

komentara