menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Protest radnika Željeznica RS-a 3. marta

Urednik | 22. Februara 2017.
Radnici Željeznica Republike Srpske 3. marta izlaze na proteste u Doboju, odlučeno je danas u Prijedoru na sastanku sindikata tog preduzeća.

Organizirat će, kako je rečeno nakon sastanka, protestnu šetnju od željezničke stanice u Doboju do zgrade uprave tog javnog preduzeća, gdje će rukovodstvu Željeznica RS-a uručiti svoje zahtjeve.

Traže da se plaće, naknade za topli obrok, prijevoz i ostala davanja te doprinosi isplaćuju mjesec za mjesec, da se ne primjenjuje sistematizacija dok se ne napravi program zbrinjavanja viška radnika, da preduzeće poštuje isplatu izvršnih presuda i da se istraži odgovornost i  smjene odgovorni za loše stanje u Željeznicama RS-a.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispoštuju, upozoravaju da je spisak onih radnika koji su spremni da štrajkuju i glađu sve veći.

Pojedini radnici su ranije tužili Željeznice RS-a zbog neisplaćenih zakonom definiranih naknada, ali još čekaju na isplatu, jer uprava tvrdi da to javno preduzeće nema novaca.

Uprava im, kako su ranije naveli, po osnovu naknada za topli obrok i regres duguje oko 14 miliona KM.

Nije izvršeno rekstrukturiranje tog javnog preduzeća koje godinama posluje s gubicima. Nakon najave otpuštanja radnika u Željeznicama Republike Srpske, tokom restrukturiranja tog javnog preduzeća, predstavnici šest sindikalnih organizacija zatražili su nedavno i hitan sastanak s nadležnim u Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset