Protesti ispred Parlamenta FBiH: Radnici negoduju jer vlast ignoriše njihove zahtjeve

475

Radnici više propalih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona okupljenih u “Sindikat Solidarnosti” protestuju ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje se upravo održava sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Riječ je o mirnim protestima čiji povod je rasprava o nacrtu Zakona o stečaju, koji je u odnosu na raniji, pretrpio samo neke male “kozmetičke” izmjene kada su u pitanju radnici.

Iz Sindikata solidarnosti poručili su da u ovaj nacrt nije ugrađen niti jedan njihov prijedlog koji su preko zastupnika uputili Vladi Federacije BiH.

Sindikatu Solidarnosti pridružili su se i radnici Krivaje iz Zavidovića, Pokret Građana Gračanica, radnici Fortune, članovi pokreta NGG – Srebrenik je naš iz Srebrenika, pripadnici raznoraznih građanskih pokreta iz Sarajeva sa kojima sarađuju već duži vremenski period te određeni broj pripadnika boračke populacije.

Predstavnika Sindikata solidarnost Sakib Kopić kazao je kako se nada da će obespravljene radnike primiti na razgovor predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

“Želimo razgovarati sa predsjednikom Parlamenta FBiH i sa klubovima zastupnika kako bi im stavili do znanja da je Zakon o stečaju neustavan, a i da je diskriminatoran po radnike”, rekao je Kopić.

Dodao je da je Vlada FBiH vjerovatno pod diktatom međunarodne zajednice ignorisala njihove ranije prijedloge iako je svima jasno kako se radi o neustavnom zakonu.

“Problem je što parlamentarci usvajaju dosta neustavnih zakona jer zahtjev za ocjenu ustavnosti ne mogu podnijeti obični građani nego samo oni koji su takve zakone donosili”, kazao je on.

Zaključio je da će obespravljeni radnici ako treba angažovati i advokat te tužiti Vladu FBiH ili Parlament FBiH. Na kraju je istakao da Ustavni sud FBiH još uvijek nije razmatrao raniju apelaciju potpredsjednika FBiH Milana Dunovića na Zakon o stečaju.

Na proteste je najavljen dolazak više od 250 obespravljenih radnika.

Podsjećamo, radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova konstatovala je da u važećem Zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulisane, zbog čega je Vlada Federacije BiH predložila donošenje novog zakona, čiji će nacrt danas razmatrati zastupnici Zastupnički doma Parlamenta Federacije BiH.

Novi zakon, po riječima federalnog ministra pravde Mate Jozića, treba osigurati da blagovremenost stečajnog postupka bude na vrijeme, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.

Komentari

komentara