BANJA LUKA: Skupština RS-a odbila da se tekst novog Zakona o radu razmatra kao nacrt, a ne kao prijedlog

706

15:50 Skupština RS-a odbila je prijedlog predsjednika NDP-a Dragan Čavića da se tekst novog Zakona o radu razmatra kao nacrt, a ne kao prijedlog.

15:40 Pripadnici Jedinice za podršku MUP-a RS-a nedozvovljavaju novinarima koji su jutros izvještavali sa zasijedanja Skupštine RS, a onda izašli napolje kako bi pratili sindikalne proteste, da sada ponovu uđu u skupštinsku salu, iako svi oni imaju uredne pres-akreditacije.

15:30 Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić tražila od premijerke Željke Cvijanović da se prekine skupštinsko zasijedanje i da se započnu razgovori sa predstavnicima radnika. Ona je ponovila zahtjev da se sporni prijedlog Zakona od radu povuče iz skupštinske procedure.

Mišić je dodala i da će radnici ući u Skupštinu ako vlast odbije razgovor sa njima.

15:15 Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka MIšić i desetak predstavnika granskih sindikata ušli su u zgradu Skupštine gdje se za koji minut očekuje početak zasijedanja. Na dnevnom redu trebao bi se naći i novi prijedlog Zakona o radu, zbog kojeg nekoliko hiljada radnika danas protestvuje u Banja Luci, ne želeći da se zakon usvoji.

Ispred zgrade je ostalo jako policijsko obezbjeđenje.

15:08 – Radnici koji su probili koridor policije i ušli u zgradu Skupštine, vraćeni su, a predsjednica sindikata Ranka Mišić poziva radnike da se suzdrže od nasilja i da “dignu ruke u zrak i mirno prolaze pored pripadnika MUP-a”. Situacija se smiruje.

15:05 Radnici su probili kordon policije i pokušavaju ući u Skupštinu RS-a!

14:57 Nenad Stevandić, podpredsjednik Skupštine NS rekao je je da nekoliko predstavnika sindikata mogu ući na zasijedanje Skupštine.

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je tražila da uđe njih još 300, na šta je Stevandić rekao da to ne može, na šta je Mišićeva odgovorila da će se radnici “boriti do posljednje kapi krvi”. Na to je Stevandić kazao da se krv ne pominje, na šta mu je Mišićeva odgovorila da je krv pomenula kao metaforu. Stevandić joj je rekao da je “zakon jači od metafore”.

14:50 Predsjednici Napredne srpske Adam Šukalo i NDP-a Dragan Čavić obratili su se radnicima ispred Skupštine. Čavić je istakao da je prelioženi tekst zakona o radu preslikan iz Srbije i da oduzima mnoga prava radnicima. On je dodao da će se poslanici opozicije u NS boriti protiv režima u RS, ali i da radniici moraju da se obračunaju sa predstavnicima sindikata koji “jedu iz ruku vlasti”.

Šukalo je na to dodao da će se opozicija protestvovati u Skupštini sve dok radnici budu ispred zgrade.

banja-luka-2

14:45 Predsjednica sindikata Ranka Mišić rekla je će zajedno sa 300 radnika u 15 sati ući u zgradu Skupštine RS, gdje će poručiti predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović da novi Zakon o radu povuče sa dnevnog reda. Ona je još jednom zamolila radnike na primjerno ponašaju, te da izbjegnu sve moguće incidente sa policijom koja je tu, kako je rekla, “jer im je to neko naredio”.

14:40 Grupa protestanata koja je ostala ispred zgrade NSRS pokzušava ući unutra na sporedni ulaz, ali ih u tome sprječavaju policajci, te pripadnici Jedinice za podršku, koji su u stanju pune borbene gotovosti. Ranka Mišić je kako saznajemo pozvala demonstrante da naprave prsten oko policije kao odgovor policiji.

14:35 Kolona demonstranata koju predvodi Ranka Mišić podijelila se. Jedna je ostala ispred NSRS, a druga je krenula ka zgradi Vlade RS. Sada već nekoliko hiljada radnika nose transparente, koriste pištaljke, a na ironičan poziv predsjednice Mišić, pozdravili su pripadnike MUP-a RS koji obezbjeđuju institucije ovog bh. eniteta. Protestanti uzvikuju: “Lopovi, lopvi, dajte nam plate”

14:30 Radnici su krenuli ispred zgrade Sindikata, ka Skupštini RS, gdje se kako saznajemo nalazi policijski prsten i praktično se Narodnoj skupštini ne može ni prići. Saznajemo također kako je u centar Banja Luke pod opsadom.

banja-luka-3

Protesti koje organizuje Savez sindikata RS uskoro bi trebao da dođe ispred Narodne skupštine RS. Sat vremena prije početka protesta ispred Saveza sindikata RS bilo je nekoliko stotina nezadoovoljnih radnika.

Ispred Narodne skupštine RS su ogromne mjere obezbjeđenja, a prisutni su i pripadnici jedinice za podršku. Očekuje se da bi nezadoovljni radnici trebali doći ispred skupštine nekoliko minuta prije nego počne posebna sjednica NSRS o Zakonu o radu.

Podsjećamo da su današnji protesti organizovani upravo zbog ovog dokumenta, koji bi danas ili sutra po hitnoj proceduri trebao biti usvojen u NSRS.

Predsjednica Sindikta Ranka Mišić kazala je kako će protesti kasniti zbog toga što policija zaustavlja autobuse te pojedinačno pretresa radnike.

Avaz /crta

Komentari

komentara