menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Prvi stupovi Pelješkog mosta krenuli za Hrvatsku, kreće testno zabijanje u morsko dno

Urednik | 17. Decembra 2018.
Riječ je o najdužem stupu od 127 metara, koji će se zabijati u morsko dno. Iako je u prvoj varijanti bilo predviđeno da bi se ovi najduži stupovi sastavljali varenjem na gradilištu, kineski izvođač je odlučio da će i njih izraditi u komadu i tako ih zabijati u morsko dno.
Prema dostupnim informacijama plan je da brod s dva stupa na gradilište mosta stigne oko 22. decembra, nakon čega bi krenulo njihovo testno zabijanje u morsko dno. Prema projektu izvođač, kineska kompanija CRBC, dužan je obaviti testno zabijanje stupova kako bi se na samom terenu utvrdila njihova tehnologija bušenja morskog dna, izgradnja temelja stupova te njihovog zabijanja i kako bi osobe koje provode nadzor radova utvrdile poštivanje svih procedura prilikom realizacije ovog dijela posla. Ukupno će za cijeli most biti zabijeno 130 stupova raznih dužina.
Podsjećamo, pred izbore, a posebno u jeku predizborne kampanje bosanskohercegovački političari posebno su se bavili izgradnjom Pelješkog mosta tvrdeći kako susjedna Hrvatska nema pravo graditi most, odnosno da se time narušava teritorijalni integritet BiH.

Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset