Pudzdemon najavio pobjedu na izborima

244

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudzdemon izjavio je danas u Briselu da će na decembarskim izborima za katalonski parlament pobijediti, kako je rekao, “represiju” španske Vlade nad katalonskom željom za nezavisnost.

Pudzdemon je u jednom briselskom muzeju pred oko 200 katalonskih gradonačelnika, koji su došli u Brisel da mu pruže podršku, rekao da Katalonija “ima jedan put da postane republika – demokratski”, navodi AP.

On je kritikovao Evropsku uniju zbog njene podrške, kako je rekao, “državnom udaru” koji je nad Katalonijom izvršio španski premijer Marijano Rahoj, navodi Frans pres.

“Da li ćete prihvatiti rezultat glasanja Katalonaca (21. decembra) ili ćete nastaviti da pomažete Rahoju u tom udaru”, upitao je Pućdemon zvaničnike EU.

Tokom prvog javnog obraćanja otkako ga je belgijski sud juče pustio na uslovnu slobodu, Pudzdemon je uglavnom govorio na francuskom, a katalonski gradonačelnici su ga pozdravili burnim ovacijama, skandirajući “predsjednik, predsjednik!”

Katalonski gradonačelnici protestovali su ranije danas u evropskom kvartu Brisela, gdje su smještene institucije EU, tražeći od lidera Evropske unije da se zauzmu za Kataloniju.

Oni su nosili transparent “Pomozite Kataloniji”, a na kraju skupa su otpjevali katalonsku himnu.

U blizini tog skupa okupilo se stotinak pristalica jedinstvene Španije, od kojih su neki nosili transparente “Ne katalonskoj nezavisnosti”.

Komentari

komentara