menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Putin: Registrovali smo prvu vakcinu protiv korone na svijetu

Urednik | 11. Avgusta 2020.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da su Rusi registrovali prvu vakcinu  protiv korone na svijetu.

Kako prenosi ruska novinska agencija Tass, Putin je to objavio na sastanku s članovima ruske vlade.

“Koliko ja znam, jutros je registrirana prva vakcina  protiv koronavirusa na svijetu”, rekao je Putin te dodao kako se nada da će Rusija uskoro početi s masovnom proizvodnjom vakcine.

Putinovu izjavu prenio je i AFP.

Vakcinisala se jedna od Putinovih kćeri

Tass je javio i kako se protiv korone prva vakcinisala  jedna od Putinovih kćeri.

“Jedna od mojih kćeri već je primila vakcinu. Nakon vakcinisanja imala je blago povišenu temperaturu, no već drugi dan imala je temperaturu od 37°”, kazao je Putin.

Kako prenosi Russia Today, prema izjavama iz ruske vlade, vakcina će od septembra biti dostupno zdravstvenim radnicima, dok će građanima biti na raspolaganju od januara.

WHO pozvao na oprez oko ruske vakcine

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je nedavno Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcina protiv covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s vakcinisanjem stanovništva protiv koronavirusa u oktobru.

Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, izvanredna novost”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

“Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje vakcina koja djeluje i vakcine koja je prošlo sve faze je velika razlika”, dodao je.

Ruska vakcina nije na WHO-ovoj listi od šest vakcina koja su došla do treće faze kliničkih ispitivanja, naveo je WHO prije sedam dana, piše Index.hr.

Radio Bet / Izvor: (TIP/Foto: EPA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset