Putinova obmana: Vojne vježbe simulacija rata protiv cijelog NATO-a

177

Velika ruska vojna vježba održana u septembru bila je “simulacija velikog napada na NATO” tvrdi komandant estonskih snaga odbrane.

Riho Teras je potvrdio strahove NATO-a da su vježbe nazvane “Zapad” korišćene zarad simulacije konflikta sa Alijansom koju predvode SAD i prikazivanja ruske sposobnosti da pokrene veliki broj trupa u ekstremno kratkom periodu u slučaju konflikta.

Vježbe koje su održane na teritoriji Bjelorusije, Baltičkog mora, zapadu Rusije i u Kaljiningradu u septembru su, prema riječima ruskog ministarstva, rađene po scenariju fiktivnog napada militanata, prenosi “Independent”.

Međutim, u intervjuu za njemački list “Bild”, komandant Teras je rekao da se radilo o drugačijoj simulaciji.

“Da budemo jasni, u vježbi Zapad 2017. Rusija je simulirala veliki vojni napad na NATO. On nije bio usmjeren samo na baltičke države, već su to bile serije vježbi koje su se prostirale od dalekog sjevera do Crnog mora. Veličina tih vježbi je mnogo veća nego što je zvanično rečeno”, rekao je on.

Umjesto da bude “čisto defanzivna” vježba, kako je tvrdila Rusija, Zapad je bio korišćen za simulaciju “konvencionalnog rata protiv NATO-a u Evropi – pisao je ranije “Bild”, navodeći riječi dva analitičara iz zapadnih obavheštajnih službi.

Izvori su rekli i da je učestvovalo mnogo više vojnika od 12.700 koliko je Rusija tvrdila.

Oko 12.000 ruskih vojnika je učestvovalo u vježbama u regionima “blizu estonskih granica” i više od 10.000 u oblastima sjeverno od Finske i Norveške, rekli su izvori.

Prema Bečkom sporazumu, vježbe u kojima učestvuje više od 13.000 vojnika moraju biti otvorena za posmatrače iz drugih zemalja, koji mogu da nadgledaju vježbe i razgovaraju sa vojnicima.

NATO je poslao jednog stručnjaka na dan za posjetioce u Rusiju i dvojicu na dan za posjetioce u Bjelorusiji.

Obavještajni analitičari su za “Bild” rekli i da je u toku vježbe oprobana i “šok kampanja” protiv NATO država, kao što su Njemačka, Holandija, pa i Poljska, kao i protiv država koje nisu u NATO Švedske i Finske.

U simulaciji je u baltičkim zemljama isprobano “neutralisanje ili preuzimanje kontrole nad vazdušnim poljima i lukama”, kao i simuliranje bombardovanja “kritičnih infrastruktura” kao što su “vazdušna polja, luke, elektrane” u zapadnoj Evropi.

“Broj trupa koji su učestvovale u vježbama značajno su premašile broj koji je objavljen prije vježbe. Scenario je bio drugačiji i geografski obim je bio veći od ranije najavljenog”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u to vrijeme.

Komentari

komentara