Radmanovićevo pismo NATO savezu 2009.: “Ubrzajte učlanjenje Bosne i Hercegovine u NATO”

268
Milorad Dodik, navodno isprovociran presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o pravnom statusu vojne imovine u Han Pijesku, najavio je raspisivanje referenduma na kojem će se građani Republike Srpske izjasniti o tome žele li da Bosna i Hercegovina postane članica NATO saveza, ili ne žele. Dodikov još jedan referendum, ništa novo. Novo je da se protiv najavljenog referenduma izjasnila gotovo cijela opozicija u RS, najprije Srpska demokratska stranka, čiji je predsjednik Vukota Govedarica optužio Dodika i njegov SNSD da su, zapravo, oni posljednjih godina gurali i ubrzavali ulazak Bosne i Hercegovine u NATO.

Dodik je odgovorio da je opozcija, naročito SDS samo, slijepi poslušnik “politike Bakira Izetbegovića i međunarodne zajednice”. Da je opozicija u RS , kako ponavlja Dodik “izdajnička”, jer se plaši rezultata referenduma i jer je za ulazak BiH u NATO.

Koliki je Dodik i njegov SNSD-a patriota kada se danas protivi euroatlanskim integracijama, a koliko opozicija izdajnička kada se sa njim ne slaže, neka ilustruje dokument-pismo kojeg je u proljeće 2009. godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, član rukovodstva SNSD-a, odnosno Dodika lično, uputio Japu de Hop Šeferu, tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a.

“Vaša Ekselencijo”, počinje pismo Radmanović, “sa velikim zadovoljstvom Vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH formatu posvećenom sprovođenju Individulanog partnerskog akcionog plana / IPAP) održanom 11. marta 2009.godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Radmanović dalje piše da je “Bosna i Hercegovina na najbolji način iskoristila vrijeme provedeno u Partnerstvu za mir koristeći niz dostupnih alata. Dalje iskazali smo spremnost da konstantno podižemo nivo naše saradnje sa Alijansom, što je jasno vidljivo u našim dostignućima u IPAP i Intenziviranom dijalogu. Nedavno smo i zvanično postali ISAF ne-NATO zemlja kontributor.”

“U skladu sa navedenim”, obraća se Radmanović generalnom sekretaru NATO-a, sa našim ostvarenjima i ambicijama, ovim putem podnosim formalni zahtjev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo. Dalji napredak prema članstvu u NATO je krucijalno važan za Bosnu i Hercegovinu”.

Takođe, trebalo bi poslužiti promociji NATO strateških ciljeva i doprinijeti bezbjednosti i stabilnosti cijelog regiona evro-atlantskog prostora i naročito regiona Jugoistočne Evrope”.

Na kraju se Radmanović zahvaljuje generalnom sekretaru NATO saveza i moli ga da “prosilijedite Saveznicima zahtjev Bosne i Hercegovine za akcioni plan za članstvo, u skladu sa uobičajenom procedurom, a sa ciljem njegovog razmatranja i odobravanja.”

Teško je, zapravo nemoguće, vjerovati da je ovo pismo Nebojša Radmanović mogao poslati u briselsko sjedište NATO Saveza bez konsultacija i saglasnosti sa tadašnjim predsjednikom RS Milloradom Dodikom. Koji tada, 2009.godine, nije tražio raspisivanje referenduma o članstvu BiH u NATO alijansi. No, od tada su se, očito, mnoge stvari promijenile, pa i Milorad Dodik, što mu, doduše, nije ni prvi, a izvjesno je, ni zadnji put.

Komentari

komentara