menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Rapa: Opoziciji mora biti jasno, niko na svijetu nema veću penziju od plate koju prima

Urednik | 26. Decembra 2017.
Zakon o PIO na sjednicama oba doma federalnog parlamenta koja bi trebala biti održana 28. decembra najvjerovatnije će biti podržan. To bi omogućilo da bude u primjeni od prvog januara, kako su penzioneri i tražili.

U Federaciji BiH od 411.000 penzionera, 60 posto njih živi na granci siromaštva.Upravo zahvaljujući postojećem nepravednom zakonu. Penzioneri, koji su i sami učestvovali i izradi zakona  tvrde  da svi trebaju imati jednake uslove.

“U zakonu se treba obezbjediti  osnovno da penzija zavisi od uplate doprinosa i dužine radnog staža. I za svakoga ko ode u penziju tako treba da bude. Sve  ostalo bi bila diskriminacija jednih, a privilegija drugih“, kaže Mehmedalija Rapa.

Tako tvrde predstavnici penzionera. Oba doma federalnog parlamenta  o ovom zakonu bi trebala glasati za dva dana. Kako sada stvari stoje, strasti su smirene. Penzioneri su razgovarali sa svim  predstavnicima stranaka u federalnom parlamentu.

“On će biti nešto nepovoljniji u odnosu na sadšanje penzije samo za one penzionere koji dobijaju veću penziju  nego što su imali platu. Naravno zbog toga i treba donijeti zakon. Opoziciji mora biti jasno da se zakon mora hitno donijeti da se to spriječi. Nigdje na svijetu niko ne dobija veću penziju nhego što ima platu“, kaže Rapa.

Za  policajce bi bilo prihvatljivo rješavanje  njihovog pitanja kroz  poseban zakon o policijskim službenicima. Penzioneri nemaju ništa protiv.

“Mi  pristajemo na sve što se policajci dogovore s Vladom. Mi nismo za to da bilo ko bude privilegovan, odnosno da neko drugi bude oštećen u odnosu na policajce. Mi smo za to da sve što se dogovore s Vladom  i ako će to ići mimo našeg zakona, ako će ta sredstva biti veća, njihove penzije iz budzeta, mi zaista nećemo imatio ništa protiv“, kaže Rapa za TV1.

Iz Vlade FBiH pozvali su predstavnike sindikata policije na pregovore. Sastanak će biti u utorak u zgradi Vlade. Sindikati policije nezadovoljni su predloženim zakonom o PIO i traže privilegovan status. Nakon njihovg zahtjeva i brojni drugi sindikati zatražili su jednake uslove kao i policija.

 

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset