Rast cijena cigareta uskoro bi trebao biti zaustavljen

295

Službeni podaci pokazuju kako građani BiH svaki dan za cigarete daju više od četiri miliona maraka. To je 120 miliona maraka mjesečno ili gotovo 1,5 milijardi maraka godišnje. Država je prepoznala taj trend te je posljednjih godina bila iznimno uspješna u podizanju akciza na duhanske proizvode. Te akcize danas iznose više od dvije trećine cijene jedne kutije cigareta. U prijevodu, država na cigaretama godišnje zarađuje milione maraka.

„Primjerice 2009. godine, prikupili smo po ovom osnovu oko 450 miliona KM, dok smo u 11 mjeseci 2017. godine prikupili 775 miliona KM, odnosno praktično do kraja ove godine očekujemo nešto više od 810 miliona KM, samo po osnovu prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine“, pojašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BIH.

Ti prihodi čine čak gotovo 10 posto bužeta u BiH, tako da se slobodno može reći kako su ovisnici o cigaretama jedni od najvećih finansijera institucija i državne administracije, no za uzvrat i nemaju baš mnogo. Jer, ista ta administracija već godinama obećava da će novac prikupljen od akciza na duhan i duhanske prerađevine biti usmjeren na zdravstveni sektor, ali od toga već godinama nema ništa, a u budžet se do sada slilo blizu 10 milijardi maraka.

Od svih akciznih proizvoda koji se mogu pronaći na policama u trgovinama, jedino cigarete nikada, al baš nikada nisu na sniženju, nemaju akcijsku cijenu ni bilo kakvu vrstu popusta. Njihova cijena godinama već, samo raste, a s njom raste i crno tržište. Tako je samo u 2017. godini u akcijama koje je sprovodila UIO na području cijele BiH u saradnji sa policijom zaplijenjeno 632.000 brendiranih i ručno punjenih cigareta i 4 tone duhana, te razne mašine koje su korištene za sitnjenje duhana, ukupne vrijednosti oko pola miliona KM.

No, s obzirom da BiH sporo korača putem Evrope u Upravi za indirektno oporezivanje BiH shvatili su da ne moraju više žuriti s evropskim cijenama, pa bi od 2019. godine rast cijena cigareta i duhana trebao biti zaustavljen.

 

 

 

Radio Bet/Rtv Slon

Komentari

komentara