menu Naslovna chevron_right
BiHRegija i SvijetVijesti

Raste broj migranata u Sloveniji, dolaze bosanskom rutom

Urednik | 11. Maja 2018.

Broj ilegalnih migranata koji ulaze u Sloveniju ove godine je znatno povećan zbog nove rute preko Bosne i Hercegovine, ali je situacija pod kontrolom.

Slovenačka policija ističe dobru saradnju sa hrvatskim kolegama i demantuje priče o navodnom namjernom “propuštanju” migranata koji koriste niski vodostaj Kupe kako bi se domogli šengenskog područja.

Melita Močnik iz policijske uprave Novo Mesto koja je zadužena za taj sektor međudržavne granice kaže za televiziju A kanal da sa hrvatskim kolegama vrlo dobro sarađuju.

“Hrvatska policija mora više pažnje da posveti kontroli granice s BiH, posebno na području Cazina i Velike Klauše, gdje se okupljaju migranti koji žele dalje u Evropu. Uz to mora nastaviti da kontroliše ilegalni migrantski tok iz Srbije jer je u regionu Balkana dosta izbjeglica i migranata koji žele prema Evropi”, dodala je ona.

Prema podacima koje je ovih dana objavila slovenačka policija, ove godine su na području opština Črnomelj i Metlika zabilježena 462 nezakonita ulaska migranata, što je novi fenomen povezan s novom tzv. “bosanskom rutom”.

Uglavnom je riječ o muškarcima iz Alžira, Tunisa, Pakistana i Maroka, koji u Sloveniji odmah zatraže međunarodnu zaštitu ili azil.

U pokušajima njihovog prelaska rijeke Kupe ove godine su zabilježena i četiri smrtna slučaja, odnosno utapanja.

Iako stanje na granici sa Hrvatskom u pogledu bezbjednosti i kontrole ulaska ocjenjuju zadovoljavajućim, a isto tako i saradnju policija na lokalnom i državnom nivou, u Sloveniji planiraju jačanje policijskih snaga na kritičnim djelovima granice idućih mjeseci jer se boje da bi se ilegalni migrantski prilivi ovog ljeta mogli povećati.

Uprava slovenačke policije iznela je podatak da, po njenim informacijama, na tzv. balkanskoj ruti, počevši od Grčke prema severozapadu, na toplije vrijeme i bolje uslove putovanja čeka od 50.000 do 60.000 migranata.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset