Ratni veterani najavili blokadu graničnih prelaza između BiH i Hrvatske

366

Predstavnici udruženja “Zaboravljeni branitelji” iz Federacije BiH najavili su da će danas u 10 sati blokirati granične prelaze prema Republici Hrvatskoj zbog neispunjenja njihovih zahtjeva o finansijskoj pomoći.

“U 10 sati blokiramo cijelu Federaciju BiH i sve granične prelaze neovisno o tome što se dogodilo”, rekao je predsjednik Udruge Vlado Marušić.

Oko 200 branitelja juče je protestovalo u Ljubuškom ispred gradske uprave, očekujući da će na svečanu sjednicu povodom 27. godišnjice od utemeljenja HDZ-a doći predsjednik te stranke Dragan Čović, koji je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Marušić je rekao da su branitelji htjeli zamoliti Čovića da predstavnicima HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji danas zasjeda, naloži da na dnevni red stave rezoluciju branitelja.

Osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da demobilisani branitelji koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u ratu dobiju po 6 maraka za svaki mjesec sudjelovanja na prvoj borbenoj liniji, te da bude sastavljen nov, jedinstveni registar branitelja.

U nekoliko navrata udruženje “Zaboravljeni branitelji” najavljivalo je blokadu cijele Federacije BiH, ali najčešće su uspijevali blokirati tek nekoliko graničnih prelaza između BiH i Republike Hrvatske na području Hercegovine.

Komentari

komentara