menu Naslovna chevron_right
Izdvojeno

Razmislite! Rusija do Trsta?

Urednik | 29. Aprila 2018.
Još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a bazirano na starim snovima, na Balkanu se govori o Velikoj Srbiji. Na toj ideji su povedeni ratovi, napravljena etnička čišćenja, genocid i udruženi zločinački poduhvat.

General američke vojske i bivši kandidat za američkog predsjednika Wesley Clarknam je otkrio da smo bili u zabludi.

– Nema sumnje da Rusija nastoji povećati svoj utjecaj u regionu. Oni su to uvijek željeli!  Sjećam se jednog svog razgovora u Moskvi. Tokom procesa priprema konferencije u Dejtonu, bio sam 1995. godine u tom gradu, zajedno s američkim kolegama iz diplomatije i još nekih sektora. Nasuprot meni bio je ruski generalpukovnik, šef Direktorata za glavne operacije ruske vojske. Rekao mi je: „Vi, Amerikanci, dolazite u naš dio Evrope,“  ispričao je Clark za Avaz i nastavio:

Tri godine kasnije, opet u Moskvi, imao sam sastanak s komandantom Generalštaba ruske vojske. On mi je rekao: „Ovo su naše države u istočnoj Evropi. Vi sada hoćete da nam ih otmete!“ Dakle, to je uvijek bio ruski stav – „to su naše zemlje, to je naše“. I nije to nikakva novost. Rusija je uvijek smatrala Balkan i istok Evrope – svojima. I sada žele sve to područje vratiti pod svoje okrilje.  Rusi Evropu promatraju kao šah–tablu. Njihov je cilj da na njoj okupiraju što mogu više prostora.

Ustvari uvijek se radilo o Velikoj Rusiji koja bi se prostirala do Trsta, a ne o nekakvoj Velikoj Srbiji koja je ustvari bila samo egzekutor na terenu.

Srbija je, sada je sasvim jasno, uz pomoć predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, igračka u rukama Rusije. Ona je to bila, jeste i biće, sve do momenta dok to ne shvate lideri na Zapadu.

I pored upozorenja koja su dolazila iz Bosne i Hercegovine od određenih političkih lidera, to se na zapadu nije uzimalo za ozbiljno. Sada, kao da je svijest proradila i lideri u Evropi i Americi počinju da shvataju o čemu se radi. General Clark je rekao da su to bile teme sastanaka sa ruskim vojnim vrhom od 1995. pa nadalje gdje su ruski generali direktno prigovarali Americi da hoće da zauzme njihovu teritoriju, misleći na Balkan.

Dakle, Evropskoj uniji i Americi ostaje da se suoče sa činjenicama Rusije do Trsta, ili da istinski preuzmu korake koji će to zaustaviti. Jasno je ko su glavni igrači na Balkanu koji žele takav razvoj situacije. Vrijeme je da se zaustave.

D.N

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset