menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Razorni uragan Dorian zahvatio Bahame

Urednik | 2. Septembra 2019.

Uragan Dorian pogodio je sjeverozapad Bahama i najsnažnija je oluja koja je zahvatila tu otočnu državu u Atlanskom okeanu.

Američki nacionalni centar za uragane saopštio je da je uragan pete kategorije s vjetrom do 285 kilometra na sat u nedjelju zahvatio ostrvo Abacos.

Riječ je o najsnažnijoj oluji koja je zahvatila Bahame od 1935. godine, navode iz Centra.

Nacionalni centar za uragane takođe je izdao upozorenje za dijelove istočne obale Floride ali i Georgije i Južne Karoline.

“S promjenom prognoze, sredinom sljedeće sedmice povećava se rizik od jakih vjetrova i opasnih olujnih udara uz obalu Georgije i Južne Karoline”, dodaje se u saopštenju.

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se “produžiti njegovo katastrofalno djelovanje”, navode iz Centra.

Na društvenim mrežama jutros su objavljeni snimci pogođenog područja s strva Abaco na kojima su prikazane ceste pod vodom, srušene kuće, počupana stabla, drveće bez lišća.

Iako se tokom dana očekuju manje promjene u brzini vjetrova, meteorolozi najavljuju da će Dorian i dalje ostati vrlo razarajući.

Zbog uragana Dorian evakuacija stanovnika Georgije i Južne Karoline

Guverneri Georgije i Južne Karoline, naredili su evakuaciju stanovnika zbog uragana Dorian koji se približava tim državama

Guverner američke savezne države  Georgije Brian Kempnaredio je obaveznu evakuaciju stanovnika nekoliko okruga.

Evakuacija bi trebalo da počne u ponedjeljak u podne po lokalnom vremenu, a odnosi se na okruge Bryan, Camden, Chatham, Glynn, Liberty i McIntosh, prenosi AP.

Dorian obilježava treći put od 2016. godine da su naručene uraganske evakuacije za svu obalnu Gruziju

Oko 540.000 ljudi živi na obali države udaljenoj 160 kilometara. Područja koja se trebaju evakuirati uključuju dijelove okruga Bryan, Camden, Chatham, Glynn, Liberty i McIntosh.

Obaveznu evakuaciju naredio je i guverner Južne Karoline Henry McMaster i to za cijelu obalu, što znači evakuaciju 830.000 stanovnika.

I ova evakuacija trebalo bi da počne u ponedjeljak u podne.

“Ne možemo sve da zadovoljimo, ali vjerujem da možemo da pomognemo da svi prežive”, rekao je McMaster.

I vlasti na Floridi su naredile obaveznu evakuaciju u nekim ugroženim obalskim dijelovima.

Uragan Dorian, koji je proglašen uraganom pete najjače kategorije, došao je do kopna na ostrvu Abaco u nedjelju oko 13 sati.

Vlasti Abaca su prijavile “katastrofalne uslove”, a udari oluje od 290 km/h. Oluja se kreće na zapad brzinom od 5 km/ h.

Stanovnici Abaca i Velikih Bahamskih ostrva prijavili su da su im kuće poplavljene i krovovi oštećeni.

Na video snimcima zabilježenim u luci Marsh na ostrvu Abaco vide se poplavljeni putevi, i drveće koje je skroz iskrivljeno i ogoljeno.

U međuvremenu, nova tropska oluja formirala se jugozapadno od Meksika i očekuje se da postane uragan u ponedjeljak.

Radio Bet / Izvor: federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset