menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Realizacija projekta “Naša riječ je naša slika”

Urednik | 20. Novembra 2019.

Već dugogodišnji prijatelji i partneri u USAID-ovom  projektu Pro Budućnost, predstavnici Modriče, Vukosavlja i Gradačca realizovali su aktivnost iz zajedničkog  projekta “Naša riječ je naša slika” .

U subotu, 16. novembra kroz  aktivnost “Edukacija o kulturno-historijskom nasljeđu i posjeta muzeju Vrata Bosne u Tolisi”  priliku da  dosadašnja znanja o ovoj temi dopune, ali i  da prvi puta čuju neke historijske činjenice i sagledaju ih  iz novog ugla  i vremenskog konteksta,  imali su učenici, mladi, prosvjetni, kulturni i javni radnici ove tri zajednice.

Naši mladi sugrađani, Sakib Imširović i Vedad Hećić, kao moderatori   programa u Gradadačcu, i Senija Mujkanović Muftić, kao turistčki vodič na Kuli Zmaja od Bosne,   pripremili su  evaluaciju primjera nacionalne tolerancije, multikulturalnosti i religijske tolerancije kroz historiju, navodeći  primjere  da je suživot na ovim prostorima i više nego moguć i da nas  naše razlike ne moraju dijeliti.

Fokus izlaganja su bile  društveno-političke okolnosti ovog dijela BiH kroz prizmu Husein-kapetan Gradaščevića kao jednog od istaknutih primjera velikih ličnosti naše zemlje,  koji je bio poznat po svojoj tolerantnoj politici u svim pogledima.

Na Kuli Zmaja od Bosne učesnicima su prezentirani osnovni podaci  o historiji ovih prostora u srednjem i novom vijeku do perioda upravljanja Husein-kapetana Gradaščevića uz  navođenje  razloga zašto je ovaj prostor postao toliko bitan za BiH.

Predstavljanje  lika i djela Husein-kapetana Gradaščevića, kao strogog ali pravednog vladara,  sa posebnim osvrtom na njegovu tolerantnu politiku,  zaokruženo je  obilaskom same Kule i  tunela izgrađenih u njenom kompleksu.

Nastavak aktivnosti, ali i poveznica sa pričom o Husein- kapetanu Gradaščeviću,  odvijala se u Tolisi  u Franjevačkom samostanu  u čijem sastavu djeluje  i muzej “Vrata Bosne”.

Eksponati koji se  u muzeju  nalaze najbolje odslikavaju višestoljetnu tradiciju i kulturu ovih prostora.  Od triju građevina kompleksa – crkva, muzej i samostan – najstarija je  Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Pričom o  njenoj  izgradnji i opstanka kroz vrijeme, a zatim i o nastanku  Muzeja i knjižnice, ljubazni domaćin fra  Perica Martinović, toliški fratar i kustos Muzeja,  i njegovi saradnici   iznijeli su i  historijske činjenice o djelovanju Husein kapetana na ovom dijelu Posavine,  koji se odnose na izgradnju crkve u Tolisi, podršku  izgradnji škole,   pa do onih podatka o  njegovim kretanjima na ovim prostorima Posavine.

Simbolični naziv muzeja “Vrata Bosne” i eksponati u njemu, svjedoče o višegodišnjoj tradiciji  i životu na ovim prostorima,  a  franjevci su takođe dijelili sudbinu naroda na ovim prostorima, sve  promjene režima, ratovanja, izbjeglištva, poplave.

Njegovanje kultunog nasljeđa  i njegovo davanje na uvid novim generacijama,  kroz događaje i edukacije, kakva je bila i ova u Gradačcu i u  Franjevačkom samostanu i Muzeju  u Tolisi, daje  pozitivan uticaj i nadu da zajednička budućnost  na ovim prostorima ima perspektivu.

Nove tehnologije i mediji mnogo toga  čine danas  dostupnim,  ali mir, tišina i atmosfera historijskih kompleksa i miris sačuvanih starih knjiga  i onoga što je u njima trajno zapisano jesu svetinja koju treba čitati, čuvati i njegovati.  Upravo radi  vedrijeg pogleda u budućnost.

Radio Bet / Grad Gradacac

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset