Reis se danas sastaje sa bošnjačkim liderima

672

U sarajevu se danas održava sastanak bošnjačkih političara sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Kako javlja MINA, reis i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratit će se danas javnosti, „nakon usvajanja zajedničke izjave predstavnika bošnjačkog naroda u državnim, političkim, vjerskim, kulturnim i drugim institucijama Bosne i Hercegovine“.

Izjava će biti vezana za teroristički napad na bh. vojnike u Rajlovcu, a radi zauzimanja zajedničkog stava oko sve češćih pojava ekstremizma, radikalizma i terorizma u BiH, Evropi i ostatku svijeta
Na sastanku se očekuju predstavnici SDA, SBB, DF, SBiH…

Iz SDP-a, kako je najavio lider ove stranke Nermin Nikšić, neće prisustvovati sastanku koji će se održati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Predsjedništvo SDP-a poručilo je kako su oni partija svih naroda i građana u BiH, te kako nije i nikada neće biti partija samo jednog naroda.

„SDP BiH nikada nije imala bilo kakvih dilema oko potrebe snažne borbe i osude svih oblika ekstremizma i terorizma, pa tako i posljednjeg terorističkoga napada na pripadnike Oružanih snaga BiH. Zbog svojih jasnih stavova u vezi sa ovim u prošlosti smo platili veliku političku cijenu, ali se na kraju potvrdilo da smo bili u pravu.

Predsjedništvo pozdravlja i daje punu podršku jasnoj osudi terorističkog napada na pripadnike Oružanih snaga BiH, koju smo čuli od Reis-ul-uleme Huseina ef. Kavazovića, kao i stavovima Islamske zajednice u BiH u vezi sa osudom radikalizma i ekstremizma. Međutim, u isto vrijeme, ne želimo pristati na pokušaje Bakira Izetbegovića da se pod izgovorom borbe protiv terorizma i pod zastavom SDA, Bošnjaci tobože ujedinjuju u osudi ekstremizma i to po uzoru na Hrvatski narodni sabor njegovog kolege Dragana Čovića“, saopćeno je iz SDP-a.

(Radio Sarajevo/Crta)

Komentari

komentara