menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Republika Srpska nema nijednog kardiohirurga

Urednik | 23. Avgusta 2017.

Republika Srpska nema niti jednog kardiohiruga ni za djecu ni za odrasle i zbog toga pacijenti moraju da idu na liječenje u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa u RS, rekao je  da pacijenti iz RS u FBiH idu na liječenje u Tuzlu, Sarajevo i Mostar ili nekih od centara u Srbiji.

“U planu je otvaranje kardiohirurgije, ali pitanje je kada će se to realizovati”, rekao je Unčanin, koji kao ljekar radi u banjalučkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS.

Takođe, na prste jedne ruke mogu se izbrojati i dječji kardiolozi, od kojih samo jedan radi na UKC RS.

Iako je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, ranije najavio da će Banjaluka dobiti kardiohirurgiju, nije precizirao kada će to biti niti da li će ona biti uspostavljena u UKC RS. Iz ovog ministarstva nema odgovorana pitanja u vezi s uspostavljanjem ovog odjeljenja.

Kako je  kazao Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, školovanje kadra kardiohirurgije je jako dugotrajan proces i zahtijeva nekoliko godina posebne specijalizacije.

“UKC RS može putem privatno-javnog partnerstva da ‘kupi’ gotovog kardiohirurga, odnosno da mu ponudi interesantne uslove, ili da taj posao prepusti nekom partneru koji bi obezbijedio prostor, opremu i kadar”, rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, budući da UKC RS vjerovatno nije u mogućnosti upustiti se u takav posao, ostaje jedino da resorno ministarstvo ponudi određena strateška rješenja koja bi bila prihvatljiva.

“Dok se ne nađu kvalitetna rješenja našim pacijentima ostaje da na operacije idu negdje van Republike Srpske”, navodi Škrbić.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset