Republiku Srpsku treba vratiti na zemlju,ponaša se gotovo kao samostalna država

459

Republika Srpska se ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država i mislim da ih treba polako vratiti na zemlju. RS nije nastala 9. januara, nego na osnovu Dejtonskog sporazuma, izjavila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za HRT.

Hrvatska predsjednica KolindaGrabar-Kitarović se nakon povratka iz SAD, u intervjuu za HRT , između ostalog, osvrnula i na trenutnu situaciju u BiH i posebno na tenzije izazvane ponašanjem rukovodstva Republike Srpske , vezane za proslavu neustavnog dana RS.

RS nije nastala 9. januara

Naglašava kako RS nije nastala 9.januara , nego je nastala na osnovu Dejtonskog ugovora.

“”Realno gledajući, Republika Srpska se ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država i mislim da ih treba polako vratiti na zemlju. Cijeli taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara”, smatra i napominje da je Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli destabilizirati dalje BiH.”

“Međunarodna zajednica je reagirala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pozornost na BiH. Treba se napraviti nešto dobro, unaprijed spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera, poručila je hrvatska predsjednica.
O stabilnosti u BiH

Komentirajući i oštre napade koje je doživjela iz Sarajeva čim je spomenula sigurnosne prijetnje iz nekih dijelova BiH, ponovila je da je stabilnost BiH iznimno važna za Hrvatsku.

Mi imamo odgovornost kao supotpisnica Daytonskog ugovora, da smo odgovorni za stabilnost u BiH. Imate ljude koji godinama blokiraju BiH na putu napretka, koji gaje predrasude prema svima koji bi trebali sudjelovati u rješavanju stabilnosti i uređenja BiH. Svaka država mora biti svjesna, posebno kada želi postati članica EU, da drugi imaju pravo komentirati sve o toj članici.

Želim da svima u BiH život bude bolji, a posebno ću se zalagati za Hrvate u BiH. Treba im pružiti potporu i ne možemo zanemariti određene opasnosti. Postoji određena radikalizacija društva. Islamska zajednica se trudi izolirati radikale, no nedostaju im dugoročni planovi deradikalizacije i moraju i trebaju tražiti pomoć, i islamske zajednice u Hrvatskoj. O toj temi sam isto intenzivno razgovarala u Sjedinjenim Američkim Državama”,rekla je Grabar-Kitarović.

 

 

Radio Bet/BHRT

Komentari

komentara