menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Rezolucija o BiH – federalizacija i ukidanje entiteta?

Urednik | 25. Januara 2017.

Bosna i Hercegovina treba se preurediti po principima federalizacije, stoji to u amandmanima hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu na Rezoluciju o BiH, koja bi se u februaru trebala naći na plenarnoj sjednici.

Eurozastupnik Tonino Picula rekao je za N1 da se federalizacijom može osigurati jednakopravnost svih naroda, ali nije precizirao da li bi to značilo ukidanje entiteta. Također, učestali govori o potrebi uspostave hrvatskog entiteta i reforma izbornog zakonodavstva, otvaraju pitanje da li iza tih inicijativa stoji i službeni Zagreb, objavila je N1.

Pitanjem kako preurediti Bosnu i Hercegovinu mogli bi da se pozabave i evropski parlamentarci, kada na dnevni red dođe nova Rezolucija, koju je predložio izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda. No, mnogo je nejasnoća šta stoji u brojnim amandmanima hrvatskih zastupnika, naročito nakon sve učestalijih navoda o potrebi rješavanja statusa Hrvata u BiH, ne isključujući mogućnost i uspostave trećeg entiteta. Kako saznajemo, u tekstu Rezolucije se traži provođenje odluke Sejdić – Finci ali i da se uvaže principi federalizacije Bosne i Hercegovine.

“Ne mislim da amandmani u kojima se traži očuvanje principa federalizacije za BiH mogu utjecati na urušavanje funkcionalnosti zemlje. Naprotiv, to može samo utjecati na bolju efikasnost BiH. O budućem ustavom uređenju zemlje treba da odluče građani koji tu žive i njihovi politički predstavnici”, rekao je za N1 Tonino Picula.

Prvi test na kojem će se vidjeti koliko se Hrvatska upliće u pitanja BiH, može biti reforma izbornog zakonodavstva. Na tome trenutno inzistira hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović, a to može biti tema i predstojeće Rezolucije koju pripremaju hrvatski zastupnici o Evropskom parlamentu. O tome je govorio i njemački ministar za evropske poslove, kada je izjavio da Hrvatska priprema diplomatsku ofanzivu da se BiH postavi novi uvjet na njenom putu ka EU, a to je upravo reforma izbornog zakonodavstva.

Zato se nije ni čuditi što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović počeo sastanke sa liderima u BiH, kako bi osigurao podršku za donošenje novog Izbornog zakona, ali i provođenje Odluke Sejdić – Finci. Na istom je fonu i šef hrvatske diplomatije.

“Da se kvalitetno urede odnosi između Hrvata i Bošnjaka, a ne da imamo situaciju da Hrvatima jedan drugi narod može birati predstavnike. Zato je izborno zakonodavstvo uvjet za daljnji put BiH ka Evropskoj uniji”, kazao je Davor Ivan Stier.

Službeni Zagreb nebrojeno puta je poručio da je politika Hrvatske očuvanje integriteta i suverenita BiH, ali da se unutar nje svi narodi moraju osjećati jednakopravni. No, kada Zagreb nešto i ne kaže glasno, između redaka se može iščitati iz poruka HDZ-a BiH.

“Hrvatska politika prema BiH je dominantno definirana politikom HDZ-a. Možete uvijek da ponašanje Hrvatske u svakoj situaciji cijenite prema onome šta Čović izjavljuje ili kako on postupa, jer je to refleksija politike Hrvatske”, rekao je Hasan Muratović.

Osim reforme izbornog zakonodostva i odluke Sjedić – Finci, mnogo je tema na kojima Hrvatska može inzistirati, ili ucjenjivati Bosnu i Hercegovinu, kako se ona bude približavala Evropskoj uniji. Polako se ostvaruje i najava Andreja Plenkovića, koji je prilikom preuzimanja dužnosti premijera, rekao da će Bosna i Hercegovina biti prvi vanjskopolitički prioritet njegove Vlade. I zaista, BiH to i jeste, uprkos činjenici da Hrvatska vodi pravno-političku borbu sa Mađarskom oko MOL-a, a i pokušava da izgladi zategnute odnose sa Srbijom, objavila je N1.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset