menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoVijesti

Rezolucijom EP ćemo osuditi održavanje neustavnog referenduma u RS-u

Urednik | 29. Septembra 2016.

Referendum u RS o 9. januaru kao Danu tog bosanskohercegovačkog entiteta nepotreban je, neustavan, a rezultati sa gotovo 100 posto pozitivnim ishodom su “smiješni”. Razgovaramo o Rezoluciji EP o BiH kojom će se osuditi provedeni referendum RS-u, kaže Dubravka Šuica, predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke i potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta (EP) za BiH.

Predstavnici hrvatske delegacije Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu (EP) razgovarali su o aktiviranju rezolucije o BiH koja će biti predstavljena na drugoj plenarnoj sjednici u oktobru u Strasbourgu, a kojom će osuditi provedeni referendum RS-u i eventualna buduća secesionistička događanja, kazala je Dubravka Šuica, predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke i potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta (EP) za BiH.

U razgovoru za agenciju Anadolija, Dubravka Šuica referendum, koji se u nedjelju, 25. septembra održao u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu tog bosanskohercegovačkog entiteta smatra nepotrebnim i neustavnim, a rezultate istog, sa gotovo 100 posto pozitivnim ishodom nazvala je “smiješnim”.

“Obzirom da je Ustavni sud BiH donio odluku o nelegetimnosti tog referenduma protivim se i protivila sam nego prije nego što je i održan, a i nakon. Smiješni su ti rezultati sa gotovo 100 posto pozitivnim ishodom, što znači da druga dva naroda uopće nisu izlazili. Mislim da se dodatni nemir stvara na tlu BiH i da je dosta problema i dosta briga u momentu kada želimo BiH izvesti na europski put”, ocijenila je Šuica i dodala da smatra da je dobro održati momentum što se tiče EU i na taj način pokazati da predsjednik RS-a Milorad Dodik “i njegova ekipa ne rade dobar posao.”

Šuica je u prvoj reakciji na referendum rekla da će učiniti sve kako bi alarmirala sve evropske adrese i da je inicijativa da se plenarnoj sjednici u EP u oktobru glasa o novoj rezoluciji o BiH – pokrenuta.

“Na radnoj skupini Europske pučke stranke razgovarali smo o aktiviranju rezolucije o BiH koja će biti predstavljena na drugoj plenarnoj sjednici u listopadu u Strasbourgu, gdje ćemo osuditi sve ovo što se dogodilo u RS-u i eventualna buduća secesionistička događanja, jer ovo nije bio referendum o otcepljenju, ali ko kaže da se takav ne može pojaviti u Dodikovoj glavi.

Stoga se tome protivimo i mislimo da je jedini put BiH, jedinstvena BiH. Ja ću apelirati na prvoj sjednici drugih radnih skupina na visoku predstavnicu Federicu Mogherini i Johannesa Hahna, koji je zadužen za proširenje da reagiraju.

Bilo je nekih stavova da je bi najbolje bilo to prešutjeti i preći preko toga, moje osobno stanovnište je suprotno i treba reagirati i ja vjerujem da će se jače uključiti i Europska unija. Ali, moram vam reći, očekujem da se i visoki predstavnik jače uključi. Možda nije mogao prije referenduma, ali nakon referenduma on ima ovlasti koje po mom mišljenju ne koristi. Isto tako ne bi bilo loše da se sveukupna međunarodna zajednica uključi, a tu mislim i na SAD”, kazala je Šuica.

 

 

 

 

(A;H/BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset