menu Naslovna chevron_right
NekategorisanoTuzlanski kantonVijesti

Rezultati eksterne mature u Tuzlanskom kantonu će se uzimati u obzir prilikom upisa na fakultet

Urednik | 29. Marta 2019.

Priča o eksternoj maturi kao pilot projektu u TK počela je prije 13 godina, njenim uvođenjem za učenike završnih razreda srednjih škola. Prije tri godine ona je postala obavezna za učenike gimnazija, dok će od 2020. biti obavezna i za tehničke srednje škole, a rezultati položenih ispita će biti vrednovani prilikom upisa učenika na fakultete.

Još uvijek nije poznato u kojem omjeru će se postignuti rezultati uzimati u obzir prilikom upisa na dodiplomski ciklus studija, a kako Klix.ba saznaje iz Pedagoškog zavoda TK, katalozi s pitanjima za eksternu maturu učenicima će biti dostupni od mjeseca septembra ove godine te će oni imati sasvim dovoljno vremena za pripremu.

“Tuzlanski kanton je prvi u BiH prije 13 godina započeo eksternu evaluaciju znanja učenika koja je kroz sve godine imala svoje uspone, ali i padove. U proteklih četiri ili pet godina imamo nešto lošije rezultate, a to može biti i zbog određenih strožijih elemenata koji u uvedeni procest testiranja, poput nadzornih kamera, testatora koji su znatno ozbiljnije pristupili svom poslu te smo sada dobili validnije rezultate”, kaže za Klix.ba direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

Izmjene nastavnih programa

Čiča je mišljenja da je eksterna matura izuzetno bitna i za sagledavanje trenutnog stanja u obrazovnom procesu, odnosno u kojem smjeru bi se trebale kretetati eventualne izmjene.

“Bez takvih parametara koji nam pokazuju gdje se trenutno nalazimo, vrlo teško možemo govoriti o onome što nam treba. Eksterna matura u osnovnim školama u TK obavezna je već tri godine, a dobili smo izvanredne rezultate na osnovu kojih smo uvidjeli odeđene manjkavosti te smo krenuli u izmjene programa”, naveo je Čiča i naglasio da se rezultati eksterne mature kod osnovaca već tri godine vrednuju prilikom upisa u srednje škole.

Kada je riječ o srednjim školama, tačne manjkavosti će biti moguće uočiti tek od iduće godine kada će eksterna matura biti obavezna za sve.

“Dosad smo imali samo gimnazije gdje smo uvidjeli određene manjkavosti, ali je vrlo teško raditi segmentarne izmjene. Sada obaveznim uvođenjem i u tehničke škole želimo identificirati manjkavosti, a nakon evaluacije za godinu ili dvije u svim srednjim školama obrazovanje podići na veći nivo”, dodao je Čiča.

Učenici spremniji dolaze u srednju školu

Govoreći o pozitivnim efektima eksterne mature, Čiča kaže da je dosad utvrđeno da su osnovci koji su prošli kroz ovakvu vrstu testiranja spremniji dolazili u srednje škole.

“Ranije smo imali veliki broj ocjena koje možda nisu bile realne, a to smo uvidjeli kroz primjere da učenici dođu u srednju školu i bilježe nagle padove, odnosno dobijaju dvojke ili trojke. Ali, kroz mature koje smo sproveli u osnovnim školama sve smo uspjeli nivelirati te učenici znato spremniji dolaze u srednje škole, poznaju s kojim nivoom znanja raspolažu, mnogo realističnije prihvataju ono što ih čeka, a roditelji su smanjili nerealna očekivanja od djece”, istakao je Čiča.

Detalji eksterne mature se ogledaju u tome da učenici pred sami kraj završnog razreda dobijaju test znanja koji je sažet od predmeta koje su u svom procesu obrazovanja izučavali. Test je podijeljen na tri razine prema ishodima učenja i to na lakši, srednji i viši nivo.

Ranije je kreiran integralni katalog s pitanjima koja su pripremili svi nastavnici iz škola u TK i on je dostupan učenicima koji se pripremaju za testiranje.

“Pitanja za finalne testove generički iz baze podataka izvlači softverski program. Ona potom idu na štampu te na kraju u škole. Kroz sve ove godine sistem eksterne mature smo skoro do savršenstva doveli te sada vrlo malo ljudskog faktora utječe na njega”, rekao nam je Čiča.

Prema odluci Ministarstva obrazovanja i nauke TK, 9. maja ove godine će biti obavljeno testiranje učenika u osnovnim školama, 23. maja testiranje počinje u gimnazijama, dok će za srednje tehničke škole tačan datum biti poznat naknadno.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset