menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Riješiti pitanje potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici

Urednik | 20. Jula 2017.
Republika Srpska ostaje na putu evropskih integracija uz poštovanje i primjenu mehanizma koordinacije i vidljivost RS-a na tom putu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom  razgovara u Banjoj Luci s Henoveva Ruis Kalaverom, direktoricom za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Složili su se da se što prije treba riješiti pitanje potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici i donošenje Zakona o akcizama, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Dodik je rekao da osnovni tekst Ugovora o Transportnoj zajednici nije upitan, ali da se problem pojavio „zbog toga što nije bilo koordinacije na nivou BiH“ dodavši da su entiteti bili isključeni iz tog procesa.

Na sastanku je bilo riječi i o zakonu o Sudu BiH, a Dodik i direktorica Ruis Kalavera su se složili da treba izbaciti politički uticaj iz sudova u BiH te da Zakon o Sudu BiH treba da garantuje pravnu sigurnost.

Dodik je naglasio da je spreman da se riješi pitanje zakona o Sudu BiH koji ne treba da ima dvostepene nadležnosti, da može da se bavi samo predmetima iz svoje nadležnosti dok bi pravosuđe entiteta bilo potpuno autonomno.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset