menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Rješenje za Izborni zakon u indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH

Urednik | 3. Oktobra 2017.

Potrebne izmjene Izbornog zakona BiH bile su tema jučerašnjeg sastanka predsjedavajućih državnih domova Parlamenta Borjane Krišto i Bariše Čolaka sa diplomatama iz SAD i EU. Navedeno je da je rješenje ovog problema najbitnije pitanje.

Izmjene Izbornog zakona u proceduru je uputio HDZ, usvojene su u Domu naroda, a očekuju se i na jednoj od narednih sjednica Zastupničkog doma, istakla je Borjana Krišto.

“Ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, izbori će se moći raspisati i održati, ali se izborni rezultati neće moći provesti“, poručila je Krišto.

SDA je jasna – izbori naredne godine se moraju održati, a svjesni su i potrebe mijenjanja zakonskog okvira, prenosi TV1.

“Promjena iIzbornog zakona je top političko pitanje u BiH, ne samo zbog izjave Borjane Krišto već i zbog potrebe da se u izborno zakonodavstvo implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda BiH koji je stavio van snage određene članove Zakona koji se tiču popune Doma naroda FBiH“, kaže potpredsjednik SDA Safet Softić.

Do dogovora se može jasan je Softić. Rješenja ima.

“Kao što je naprimjer indirektan izbor članova Predsjedništva u PS BiH“, kaže Softić za TV1.

Izrazito važna je i pomoć međunarodne zajednice, jer su i do sada imali značajano uticali na izborno zakoinodavstvo, zaključio je Softić.

A s Krištom i Čolakom upravo su razgovarali šef Političkog odjela ambasdade SAD-a u BiH Craig Conway, te šef Političkog odjela Delegacije EU Mattew Field. Zajednički stav je – rješenje izmjena Izbornog zakona je nužno. Nerješavanje bi poslalo lošu poruku po pitanju euroatlanskog puta Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset