Rohinje bježe u Bangladeš, u Mijanmaru ostaju opustošena sela

300

Rohinja (Rohingya) muslimani koji i dalje pristižu u Bangladeš iz Mijanmara, opisuju opustošena sela i hiljade ljudi koji pješače prema granici, uz vojsku koja je udvostručila napore da protjera preostalo muslimanskog stanovništvo iz njihovih domova, piše AFP.

Više od pola miliona Rohinja do sada je napustilo Mijanmar, ali taj broj neprestano raste.

Prema podacima vlasti Bangladeša, svaki dan dolazi četiri do pet hiljada novih izbjeglica. Više od deset hiljada Rohinja je zaustavljeno pred samom granicom sa Bangladešom i čekaju priliku da se prebace do svojih porodica, koje su već prešle u privremene izbjegličke kampove.

Novi val izbjeglica došao je i nakon tvrdnji vlasti Mijanmara da su spremni započeti povratak progonjene manjine u većinski budističku državu. Više od polovice stanovništva iz regije Rakhine je faktički ispražnjeno.

Rashida Begum, koja je izbjegla u Bangladeš, ispričala je AFP-u da su im vlasti govorile da su sigurni u svojim selima i da mogu ostati.

“Međutim, onda je vojska došla na vrata i naredila nam da idemo. Prvo su rekli da nam neće ništa, a onda su nas istjerali i zapalili kuće”, ispričala je Begum.

Rohinje se u Bangladeš prebacuju u drvenim ribarskim čamcima u koje stane ne više od deset osoba, uglavnom žena i djece. Čamci se često prevrnu tokom opasnog puta.

Ujedinjeni narodi su proglasili protjerivanje Rohinja – etničkim čišćenjem.

Komentari

komentara