Rudnik Ljubija ostaje u vlasništvu Mittala, ništa od prodaje izraelskoj kompaniji

354
Za prodaju Ljubije je glasalo 80 poslanika, 39 poslanika za, protiv je bilo 34, suzdržano 7.

Nisu glasala dva poslanika, Dragomir Vasić i Miroslav Brčkalo.

Prijedlog PDP-a da glasanje bude javno, odnosno da se svako od poslanika izjašnjava naglas o prodaji rudnika, nije prihvaćen.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da se ne smatra gubitnikom zbog takve odluke, ali da mu je žao što je propuštena prilika za jednu dobru investiciju, kako za radnike Ljubije, tako i za partije iz RS, srpske i bošnjačke, odnosno za značaj priliv sredstava u budžet RS, te zapošljavanje dodatnih 320 radnika.

U Klubu poslanika Koalicije Domovina su rekli da su prilikom glasanja bili potpuno jedinstveni i ostali suzdržani.

“Nismo podržali prodaju većinskog paketa akcija u RŽR Ljubija jer nismo smatrali da je ponuda koja je data kredibilna i nismo željeli da budemo ničija moneta za potkusurivanje, ni Milorada Dodika, ni Marka Pavića, a sve priče o našoj eventualnoj prodaji su time pale u vodu”, naglasio je Nedim Čivić, poslanik te koalicije u NS RS.

Radnici RŽR Ljubija, njih oko 350, kao i nekolicina preko puta Narodne skupštine RS, koji su od jučer štrajkovali glađu, nakon što su čuli za odluku skupštine, riješili su da se raziđu i vrate u Prijedor.

Podsjetimo, tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće Ljubije i ArcelorMittala u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a Mittal 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s Mittalom, koje godinama uspješno posluje. Israeli investment group prethodno je ponudila za akcije Ljubije 92 miliona KM, a ArcelorMittal 63,6 miliona KM.

Nema sumnje da će reakcija na skupštinsku odluku biti i narednih dana.

Time je 18. redovna sjednica Narodne skupštine RS okončana.

klix.ba / NM

Komentari

komentara