menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Rusi pod Putinom smanjili konzumaciju alkohola za 43 posto

Urednik | 1. Oktobra 2019.

Rusi možda imaju reputaciju nacije teških alkoholičara, ali se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenom u utorak, pokazuje da je njihova konzumacija alkohola opala za više od 40 posto nakon vrhunca početkom 21. stoljeća, navodi AFP.

Takav trend WHO je pripisao nizu mjera koje je uveo predsjednik Vladimir Putin otkako je 2000. došao na vlast, među kojima su restrikcije na prodaju alkohola i promoviranje zdravog stila života.

– Ruska Federacija dugo se smatrala zemljom s najtežim alkoholičarima – navodi se u izvještaju i dodaje da je alkohol bio jedan od ključnih faktora za nagli rast broja smrtnih slučajeva devedesetih godina.

– Ti su trendovi ipak ugroženi u posljednjim godinama – dodaje WHO.

Studija je pokazala da je pad konzumacije alkohola po glavi stanovnika od 43 posto od 2003 do 2016. godine potaknut naglim smanjenjem konzumacije jeftinih pića.

Autori izvještaja navode da je taj trend faktor za produženje očekivanog životnog vijeka, koji je dostigao historijski vrhunac u 2018. sa 78 godina za žene i 68 godina za muškarce. U turbulentnim ranim šezdesetim godinama očekivani životni vijek muškaraca iznosio je samo 57 godina.

Pod Putinovom vlašću, Rusija je uvela mjere među kojima su zabrana prodaje alkohola nakon 23 sata, povećanje minimalne nabavne cijene pića i zabrana reklamiranja, prenosi AFP.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset