Rusija obustavila vojnu saradnju sa Turskom

616

Generalštab ruske vojske je saopćio da je Rusija obustavila svu vojnu saradnju sa Republikom Turskom zbog jučerašnjeg rušenja ruskog aviona koji je tokom napada u Siriji povrijedio turski zračni prostor.

Saopćenje Generalštaba uz izjavu generala Sergeja Rudskova objavljeno je na službenoj internet stranici ruskog Ministarstva odbrane.

U saopćenju se najavljuje intenziviranje kontrole zračnih napada u Siriji, a s tim u vezi na otvorenom moru kod Latakije će biti usidren i kruzer „Moskva“ koji je opremljen sistemom sličnim S-300 za kontrolu zračnog prostora i protivzračnu odbranu.

Iz ruskog Generalštaba upozoravaju da će svi ciljevi koji budu predstavljali opasnost po ruske bombardere biti uništeni,prenosi Anadolija.

Ruski vojni avion tipa SU-24 oboren je jučer ujutro nedaleko od tursko – sirijske granice nakon deset upozorenja u pet minuta, a presrela su ga i srušila dva turska lovca tipa F-16 jutros u oko 9.30 po lokalnom vremenu, saopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.

Na osnovu analize praćenja traga leta letjelice utvrđeno je da je avion povrijedio vazdušni prostor Turske, saopćili su vojni izvori.

(Faktor/Crta)

Komentari

komentara